Razzia mot knarknätverk i Puerto Rico

SAN JUAN Omkring 300 narkotikaagenter slog i tisdags till i staden Villalba i södra Puerto Rico, på jakt efter efterlysta gangsters. Avsikten var att krossa en våldsam smugglarliga som haft byggarbetsplatser som bas.

Gryningsrazziorna, vilka resulterade i att 64 av 73 efterlysta personer greps, är en del i en pågående strategi för att eliminera narkotikasmugglarnas nätverk, ett i taget, i denna del av Karibien.

Puerto Rico, ett självstyrande området tillhörande USA, är en stor transitväg för heroin och kokain till USA:s fastland. Detta då droger därifrån inte behöver passera någon tull.

De 64 gripna misstänks ha kopplingar till knarkhandlare i Pennsylvania och New Jersey, och är också efterlysta för mord, rapporterar AP.

– Idag har staden Villalba återlämnats till dess rättmätiga invånare, sa specialagenten Pedro Janer, chef för Drug Enforcement Administration i Puerto Rico.

Knarksmugglarna i Puerto Rico exploaterar allmänna bostadsbyggnadsprojekt, stängslar in dem mot omgivningarna och använder dem som distributionscentraler för kokain och heroin. Narkotikan kommer från Sydamerika och delar av det stannar på ön som betalning för vidare distribution till fastlandet.

Drogrelaterad brottslighet har ökat kraftigt i Puerto Rico och myndigheterna har satt upp särskilda styrkor av DEA-agenter, både lokala och från USA. De senaste tre åren har över 1 100 misstänkta gripits för narkotikahandel.

Etiketter:

Annonser