Dyrare alkohol i Finland

HELSINGFORS 1 oktober höjer Finland alkoholskatterna för andra gången under 2009. Detta för att försöka bromsa konsumtion och alkoholskador. Men nu befaras spritrallyt från Estland åter öka.

Finska alkoholskatten höjs nu med i snitt tio procent, vilket innebär prishöjningar från några cent på lådviner till knappt en euro på en flaska starksprit. Det kan ge staten extraintäkter på runt 70 miljoner euro.

Våren 2004 sänkte Finland alkoholskatterna kraftigt med en tredjedel, för att förhindra ökat alkoholimport över Finska viken från lågprisländer i Baltikum som då gick med EU.

Men det följdes av högre konsumtion i Finland än vad beslutsfattarna anat. Alkoholrelaterade skador och dödsfall ökade kraftigt och krav på åtgärder restes. Sedan dess har alkoholskatterna höjts tre gånger, varav alltså två gånger i år.

Alkoholkonsumtionen har planat ut. Ifjol drack finländare i snitt 10,4 liter, omräknat i 100-procent alkohol, en minskning med en deciliter jämfört med året före.

De nya skattehöjningarna har även fått fart på färjetrafik och sprithandel från Estland. Januari till augusti i år ökade passagerarinförseln av alkohol med 25 procent, enligt TSN Gallup. Särskilt ökar öl, cider och “longdrinks“.
Även billigare tobak lockar i Baltikum, resenärer har i år hittills burit hem 530 miljoner cigaretter, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Etiketter:

Annonser