Alkohol-servering trissar fotbollsvåldet

STOCKHOLM På 11 av de 14 allsvenska arenorna serveras minst folköl eller starkare. Alkoholförsäljning trissar upp fotbollsvåldet menar polis och kritiker. /Hammarbys ordförande avgår efter hot.

Flera matcher verkar mer handla om att konsumera alkohol istället för sport.
Det är bara kring tre lags hemmaplaner (Gefle IF, BK Häcken, Brommapojkarna) i Allsvenskan som inget starkare än lättöl säljs.

På övriga arenor runt landet serveras folköl och starkare till allmänheten, vin och starksprit till sponsorer och vip-gäster. Det visar en rundringning som Svenska Dagbladet gjort.

Bråk startas ofta av fulla fans som går över styr. Saker kastas, missnöjda supporters rusar in på plan. Besökare skadas och skräms. Hemmalag får betala böter om matcher måste avbrytas, senast Djurgården då föremål slängdes in i september vid mötet med Malmö FF.

– Det är klart att alkoholen spelar in. Det finns ett omedelbart samband mellan berusningsgrad och oroligheter. Ju mer tid och möjlighet man har på sig att hälla i sig alkohol, desto stökigare får vi, säger Christian Agdur, chef för Stockholmspolisens operativa avdelning, till SvD.

Även höst har supporterbråk fortsatt. Matcher har avbrutits, publik har skadats – en 10-årig flicka fick nyligen en sten i huvudet på Söderstadion. Hammarby fotboll kritiserar klubbens fans i ett öppet brev efter oroligheter. Efter fotbollsderbyt AIK-Djurgården förra helgen greps drygt ett 40-tal personer i Stockholm för fylleri, narkotikabrott och våldsamt upplopp.

Många menar att idrott och alkohol inte hör ihop. Men att det är kommunerna som ger serveringstillstånden och gör egna bedömningar.

Fotbollsklubbar måste skärpa nykterhetskontrollerna vid insläppen. Det kräver nu supporterpolisen. Och Fotbollsförbundet tycker att samma regler för alkohol på arenor borde gälla i hela landet.

– Jag hade helst sett att det inte serverats alkohol på fotbollsanläggningar. Samtidigt är vi medvetna om att det är svårt att vara konsekvent eftersom det finns områden där arenor representera sina sponsorer, säger förbundet ordförande Lars-Åke Agrell till SvD.

• Ledare som försökt ta tag i läktarvåldet hamnar i kläm med supportrar. I var fjärde allsvensk klubb har ledare hotats. I måndags avgick Hammarby fotbolls ordförande Staffan Thorsell efter allvarliga hot. Något som Fotbollssverige beklagar.

Etiketter:

Annonser