Skolinspektionen stoppar drogtester

NÄSSJÖ Varken grundskolor eller gymnasier får använda slumpvisa drogtester på elever, även om de är frivilliga. Det hävdar Skolinspektionen i ett beslut som kritiserar Nässjö kommun där ett försök på Brinellgymnasiet var tänkt starta i höst.

Politikerna i Nässjö gav i våras klartecken till att Brinellgymnasiet skulle börja drogtesta skolelever, fem elever skulle varje månad slumpvis väljas ut. Bakgrunden är att misstankar om att illegala droger förekommit bland skolelever.

Unga kan under grupptryck från kompisar pröva droger. Skolan vill därför med hänvisning till risken för tester ge eleverna en anledning att säga nej.
Men först skulle eleverna och deras föräldrar ge klartecken till att delta i programmet, eleverna skulle även ha möjlighet att neka om de lottades fram.

Men Skolinspektionen kritiserar nu kommunen och vill stoppa drogtesterna. Inspektionen anser inte slumpvisa drogtester är förenligt med skollagen. Bland annat utifrån ”svårigheten att säkerställa elevens reella samtycke och risk för integritetskränkning“, enligt beslutet (pdf-fil, 3 sidor).

Eleverna skulle omvänt kunna känna sig tvingade att delta i försöket på grund av grupptryck.

– Det är just kravet på frivillighet som är mycket svårt för skolan att leva upp till, eftersom elever alltid är i beroendeställning till skolan, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist Skolinspektionen, i en kommentar.

Hon tycker det är viktigt att skolor arbetar drogförebyggande, men det ingår inte i skolans uppgift att göra urinprover bland eleverna. Utan istället samarbeta med expertis som hälsovården och socialtjänsten.

Vad som nu händer är oklart. Senast 8 januari måste Nässjö kommun svara. Inspektionen saknar dock sanktionsmöjligheter om kommunen inte följer beslutet.

Gymnasiechef Jan Andersson i Nässjö menar att sista ordet ännu inte är sagt.
– Det känns just nu svårt att gå emot inspektionen, men vi får se vad som händer. Vi har inte gett upp ännu, säger han till Sveriges Radio Jönköping.

Misstankebaserade drogtester används på alltfler skolor, medan slumpvisa hittills varit mer sällsynt. Delvis på grund av oklart rättsläge. Skolinspektionen har tidigare kritiserat Landskrona kommun som förra året prövade slumpvisa drogtester på en högstadieskola. Torsdagens beslut är första om en gymnasieskola som vill använda slumptester.

En organisation som länge förespråkat både misstankebaserade och slumpvisa drogtester i skolan är Riksförbundet narkotikafritt samhälle.
– Drogtester kan vara en viktig del i preventionsarbete och ge argument för elever som inte börjat experimentera att säga nej. Knäckfrågan är hur frivilligheten kan garanteras, men det är ju främst något för familjen att ta ställning till, säger generalsekreterare Per Johansson till Drugnews.

I USA har drogtestprogram på skolor haft förebyggande effekter med minskade drogproblem och bättre skolmiljö och elevresultat.

• Fotnot: Enligt Skolinspektionen krävs att tre förutsättningar samtidigt uppfylls för att få ta urintest: En misstanke om att viss elev är påverkad; att det finns konkret och osanktionerat samtycke till åtgärden från elev och vårdnadshavare; att beslutet tagits av behörig företrädare, exempelvis skolläkare eller skolsköterska.

Etiketter:

Annonser