50 ton knark förstört i Afghanistan

KABUL I torsdags anföll amerikansk-afghansk militär ett talibannäste i södra Afghanistan. Vid räden dödades 17 talibaner och förstördes tonvis med narkotika, vapen, en bombverkstad och en heroinfabrik. / Två svenska Isaf-soldater skadade i norr.

Anfallet höll på i fem timmar i Helmand-provinsen i söder där mest opium och heroin i hela världen produceras. Vid den amerikansk-afghanska attacken dödades 17 talibankrigare och brändes 50 ton opium, 1,8 ton heroin och en heroinfabrik.

Dessutom förstördes en verkstad för tillverkning av radiostyrda bomber, 1000 lådor ammunition och 30 ton gödningsämnen som används för bomber.

– Beslaget är det största som skett i mannaminne och var värt 5 miljoner US-dollar, sade ministeriets talesperson Mohammad Zahir Azimi, rapporterar nyhetskanalen ABC.

Den gemensamma amerikansk-afghanska miltära styrkan klarade sig utan förluster.

• Två svenska soldater skadades torsdags kväll vid ett överfall i Mazar-i-Sharif-området i norra Afghanistan. En svensk-finsk grupp ur Isaf-styrkan som ska trygga säkerheten i området besköts i närheten av en polisstation. Soldaterna fördes till ett tyskt fältsjukhus, ingen av dem är livshotande skadade, enligt Försvarsmakten. Två svenskar har avlidit i strid i Afghanistan sedan 2002.

FN:s säkerhetsråd har förlängt mandat ytterligare ett år för Natoledda Isaf-styrkan i Afghanistan.

Etiketter:

Annonser