Två dog av metedron – nu förbjuds drogen

STOCKHOLM Det var nya nätdrogen metedron som orsakade två ungdomars död i somras, konstaterar Rättsmedicinalverket. Redan nästa vecka kan regeringen besluta att narkotikaklassa metedron, för att hindra ytterligare spridning, erfar Drugnews.

Rättsmedicinalverket har efter analys nu slagit fast att de två pojkar från Mellansverige avled i somras till följd av förgiftning av metedron som de testat.

Den syntetiska drogen metedron (bk-PMMA, eller mer korrekt 1-(4-metoxifenyl)-2-(metylamino) propan-1-on), säljs lagligt via internet. Och har på kort tid ersatt föregångaren mefedron som narkotikaklassades i maj. Den påminner delvis om ecstasy och missbrukas bland ungdomar. En bieffekt är att kroppstemperaturen kan stiga okontrollerat, vid höga temperaturer kan användare avlida.

Polis och tull har gjort flera beslag av metedron, men kan tvingas lämna tillbaka dessa före en narkotikaklassning träder i kraft. Ibland annat Linköping har ett stort beslag gjorts.
– Det är en mardröm, säger kriminalkommissarie Magnus Råsten till Östgöta Correspondenten.

Flera myndigheter har larmat om metedron och Folkhälsoinstitutet begärde i september att drogen skyndsamt ska narkotikaklassas för att hindra ytterligare spridning.

Något som nu alltså är på gång.

– Vi har begärt ett snabbspår för metedron på grund av dess farlighet och att det finns spridningsrisk. I bästa fall tar regeringen ett beslut nästa vecka som kan träda i kraft en månad senare, säger Ralf Löfstedt, ämnesråd på socialdepartementet, till Drugnews.

Sverige har även informerat EU om att en klassning brådskar.

Nya nätdroger tas fram i en rasande fart för att kringgå narkotikaklassning genom att ändra någon molekyl.

• Visar inte det här att ett nytt, effektivare klassificeringssystem behövs?
– Dagens system är ganska snabbt ändå. Alternativa generiska system skulle riskera få med ämnen som inte borde klassas och följas av långdragna rättsprocesser. Vi kan nog inte ligga före kriminella gäng som tar fram nya substanser, säger Löfstedt.

Dock förbereder regeringen ett förslag i vår om att tull och polis ska kunna skyddsomhänderta nya misstänkta preparat för analys och utredning att klassas som narkotika eller hälsofarliga ämnen.
– Det skulle ha varit tillämpligt för exempelvis metedron och beslag inte riskera behöva lämnas tillbaka före klassning, säger Ralf Löfstedt.

Etiketter:

Annonser