Ny apoteks-symbol

STOCKHOLM Den nya apotekssymbolen blir en variant av ett grönt kors och ska användas av alla godkända apotek framöver, både statliga och privata.

Den är en vanlig internationell apotekssymbol. Och presenterades vid en presskonferens på måndagen av socialminister Göran Hägglund och Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.

Själva omregleringen av apoteksmonopolet har dragit ut på tiden, bland annat har utförsäljning och omläggning av datasystemen varit krångligare än tänkt. Dessutom sparkade nyligen regeringen ut hela styrelsen för statliga Apoteket som hade avvisat nya instruktioner och inlett samarbete med ICA.

Apotek som fortsätter att drivas av statliga Apoteket AB kommer att behålla sitt nuvarande varumärke tillsammans med den nya symbolen.

• Inledningsvis ska 616 av 946 öppenvårdsapotek utsäljas i Sverige. Av dessa ska 466 säljas till stora och medelstora köpare och 150 apotek till småföretagare.

1971 fick Apoteket AB monopol på att sälja läkemedel i Sverige, 1998 blev staten ensamägare. Men tidigare i år antog riksdagen en lagändring att apoteksmarknaden ska avregleras. Avsikten är att ökad konkurrens ska ge bättre service och tillgänglighet.

Etiketter:

Annonser