Politiker manar till vit vecka i Kronoberg

MARKARYD/VÄXJÖ Kommunalråden i Kronobergs samtliga åtta kommuner uppmanar invånarna att inte dricka alkohol denna vecka. “Vi vill få vuxenvärlden att fundera över sina dryckesvanor“, säger Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, till Drugnews.

Han är ett av kommunalråden som undertecknat uppmaningen till länsborna som publiceras i länets tidningar att låta korken sitta kvar på flaskorna denna vecka.

De oroas över hög alkoholkonsumtion, att andelen unga män som dricker riskabelt har fördubblats, ökad tillgänglighet på alkohol och generösare öppettider på krogen.

– Vi vill få folk att fokusera mer på folkhälsofrågor och att fundera över sitt bruk, riskbruk eller missbruk av alkohol, säger Bengt Germundsson, kommunalråd (KD) i Markaryd.

Uppmaningen om vit vecka riktar sig i första hand inte till missbrukare eller ungdomar. Politikerna vill istället uppmärksamma vardagsdrickande, såsom “after work“, semesterdrickande och helgspriten.

– Dricker jag två glas på helgen eller dricker jag varje dag? Det tror jag är viktigt att vuxna människor funderar över, säger Monica Widnemark, kommunalråd (S) i Lessebo, till SR Kronoberg.

Reaktioner har inte uteblivet på uppropet.
I Smålandsposten får kommunalråden kommentarer på sin artikel: “Hyckleri! Jag blir så irriterad på dessa så kallade präktiga politiker. Jag bestämmer själv över mitt liv och istället ska jag unna mig ett glas vin på fredagskvällen“. “Vi har nog med förmynderi, håll Er till det Ni ska göra!“
Men får även stöd för initiativet: “För egen del har jag minst en vit vecka varje månad. Det är absolut inga problem att avstå från fredagsölen eller rödvinsglaset medan jag tvättar“.

Kommunalrådet Bengt Germundsson tycker det är anmärkningsvärt att flera blir så provocerade:
– Vi som politiker har ansvaret lokalt om alkoholintag går överstyr – sociala problem, barn som drabbas, vård, rattfylleri, olyckor med mera. Dessutom ska ju vuxna försöka vara föredöme för de unga, säger han till Drugnews.

Länet har senare år ökat satsningar på drogprevention, bekämpar framgångrikt smuggling och langning till unga i riksbekanta Kronobergs-modellen, och har flera tillgångsbegränsande projekt.

• Vit vecka-kampanjen är ett initiativ av länsstyrelsens drogsamordnare och pågår denna vecka. Kommunalråden i Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö och Älmhult står bakom.

Etiketter:

Annonser