Beslöjade smugglare greps i Indonesien

JAKARTA Åtta beslöjade kvinnor och två män från Iran greps i onsdags vid en flygplatskontroll i Indonesien misstänkta för att ha försökt smuggla 27 kilo metamfetaminkristaller och 23 liter flytande metamfetamin till landet.

De avslöjades när tullen på Soekarno-Hatta flygplatsen utanför huvudstaden Jakarta på ön Java kontrollerade deras bagage. Stora mängder metamfetamin i både flytande och fast form hittades.

27 kilo var förpackat i plastboxar och 23 liter i flaskor som smugglarna hade i sitt handbagage, men innehållet avslöjades vid scanningen av bagaget. Värdet i missbruksled beräknas till mellan 7,5 till 12,5 miljoner USA-dollar.

– Beslaget är det största som gjorts i flygplatsens historia. Det är första gången vi har tagit smugglare utklädda i slöjor och de försökte uppenbarligen lura tulltjänstemännen, då kvinnor i svarta slöjor i vårt muslimska land ses som “goda“ kvinnor, sade tullchefen Anwar Suprijadi till brittiska Daily Mail.

Den iranska gruppen hade anlänt till Indonesien med olika flyg från Malaysia, Syrien och Quatar. Myndigheterna har nu gått ut med en varning till alla tullstationer i landet då man misstänker att de nu gripna ingår i ett internationellt knarksyndikat. Tidigare i veckan avslöjades ett par andra smugglingsförsök på samma flygplats, då cirka tio kilo av drogen beslagtogs.

Svag brottsbekämpning, omfattande korruption och en efterfrågan av narkotika gör Indonesien till en attraktiv marknad för narkotikasyndikaten.

Smugglarna riskerar stränga straff, då indonesisk narkotikalagstiftning är bland de hårdaste i världen, dödstraff utdöms och verkställs. För närvarande sitter cirka 140 dödsdömda, varav fler än 40 är utlänningar. De flesta är dömda för narkotikarelaterade brott.

Etiketter:

Annonser