Drottningen vill samarbeta med USA

WASHINGTON Drottning Silvia har i USA mött presidentfru Michelle Obama och utrikesminister Hillary Clinton och framfört att länderna bör samarbeta om kampen mot narkotika och människohandel.

– Det som är viktigt är att regeringarna skulle satsa mera på förebyggande åtgärder, prevention, säger drottning Silvia i en Eko-intervju efter samtalen.

Drottningen är i Washington DC för samtal om hur man internationellt kan samarbeta bättre mot droger och människohandel. I Vita huset förde hon samtal med Michelle Obama och berättade om sitt arbete i Childhood Foundation och diskuterade EU:s bekämpning av trafficking.

Med Hillary Clinton talade drottningen vid ett annat möte på utrikesdepartementet. Clinton har tidigare framfört att hon vill prioritera bekämpning av internationella knarkligor. Och drottning Silvia berättade om sin stiftelse Mentors arbete mot droger i bland annat Colombia.

Drottningen är mycket orolig för utvecklingen just nu med en ökad uppgivenhet i regionen mot drogproblem. Hon har själv tidigare bott många år i Brasilien.

– Det finns länder i Sydamerika som vill legalisera marijuana till exempel och personligen tycker jag det är ett väldigt farligt steg. Inte bara för att det ger fel signaler, inte bara för att det ser ut som man ger upp, utan för att man bagatelliserar det på ett sätt som är väldigt farligt. Så jag är orolig för vad som händer i Sydamerika, säger drottning Silvia till Ekot.

Bland andra har Mexiko, Argentina och Colombia börjat tillåta mindre innehav av cannabis för s.k. eget bruk.

• USA:s regering har inbjudit folkhälsominister Maria Larsson och andra svenska representanter till att besöka nya antidrogsamordnaren i Washington för erfarenhetsutbyte. USA håller på att förbereda en ny narkotikastrategi till våren. Besöket har dragit ut på tiden, men kan möjligen bli av efter årsskiftet, uppger en källa med insyn till Drugnews.

• SOROS/ En som finansierar rörelser globalt som vill legalisera cannabis är valutaspekulanten och miljardären George Soros. Han var nyligen i Sverige och upprepade sin åsikt om att en legalisering av droger kan rycka undan marknaden för kriminella. Han berättade i Ekots lördagsintervju att han själv rökt marijuana, men att han ”tröttnat på det efter tag“. Han underströk dock att skolbarn inte bör röka drogen, då den påverkar närminnet och försvårar inlärning.

Etiketter:

Annonser