“Swedish Match spetsar snuset“

STOCKHOLM Tobaksbolaget Swedish Match har senare år tagit fram nya snus-produkter med högre nikotinhalt för att öka försäljningen. Dessutom tillsätts det surhetsreglerande ämnet E500 som gör snus mer beroendeframkallande, enligt forskare som TV4 Kalla Fakta talat med.

Sedan tobaksrökning minskat så har snus ökat i Sverige, över en miljon svenskar snusar idag. Ifjol sålde Swedish Match snus för fyra miljarder kronor.

Kalla Fakta har granskat snusindustrin och påstod i söndagens program att Swedish Match medvetet höjer nikotinhalten för att öka försäljningen. De fyra senaste åren har företaget lanserat åtta nya produkter med högre nikotinhalter över de omkring 8 milligram per gram som varit vanligt.

– Inom vissa kundkategorier har det varit ett önskemål med högre nikotinhalt, säger produktionsdirektör Torbjörn Åkeson till Kalla Fakta.

Dessutom avslöjar programmet att ett surhetsreglerande ämne används som ökar mängderna av s.k. fritt nikotin, en typ som enligt forskare är mest beroendeframkallande. I Sverige finns inga gränsvärden för detta ämne, och redovisas inte på dosorna. Det görs dock i USA, det land där snus också ökar mycket.

– Jag tycker att man lurar snusarna, för jag har aldrig träffat någon som vill bli mer nikotinberoende, säger Gunilla Andersson, som är docent vid Odontologiska fakulteten i Malmö.

Swedish Match hävdar dock att man länge använt E500 för att stabilisera pH-värdet i snus och inte höjt eller på andra sätt manipulerat värdena medvetet för att öka försäljningen.

Folkhälsominister Maria Larsson säger till TV4 att hon vill att uppgifterna undersöks och om det är nödvändigt bör tydligare regler tas fram.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser