Alkohol på gårdar splittrar regeringen

STOCKHOLM Gårdsförsäljning av alkohol fortsätter att splittra regeringsalliansen. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) menar att vingårdar skulle kunna bli en slags filial till Systembolaget och därmed inte hota monopolet.

Det hävdar han i flera intervjuer i onsdags. Det skulle ge bönder möjlighet att sälja lokala alkoholdrycker, såsom redan idag närproducerade grönsaker, bröd och kött, och kunna ge mer jobb och utveckla landsbygden. Och samtidigt ändå inte riskera detaljhandelsmonopolet, resonerar jordbruksministern.

– Gårdsförsäljningen blir en del av systemmonopolet. Det innebär att man är en filial till det lokala Systembolaget, säger Eskil Erlandsson till Ekot.

Men regeringens alkoholutredare varnade redan i våras för att gårdsförsäljning skulle strida mot EU:s regler och kunna tolkas att missgynna utländska vinbönder. Även Riksdagens utredningstjänst har nyligen gjort den bedömningen.

>Finland brukar användas som exempel för att gårdsförsäljning kan fungera, där har man också ett alkoholmonopol och prövar samtidigt gårdsförsäljning. Men dels är det mycket reglerat (bara gårdsvin av bär och frukter vars karaktäristiska drag genereras norr om 60:e breddgraden tillåts). Dels så ifrågasätter EU-kommissionen det finska upplägget och en skriftväxling pågår och det är oklart hur det slutar .

LRF, bönder och branschen applåderar idag jordbruksministerns utspel. Men förslaget splittrar regeringen. Medan Centern och Moderaterna stöder gårdsförsäljning av alkohol, så är Folkpartiet och särskilt Kristdemokraterna klart emot.

– Bäst vore att det inte blir något förslag i vår om gårdsförsäljning, säger Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson, till Drugnews.

De rödgröna partierna säger i en gemensam motion nyligen helt nej till gårdsförsäljning för att inte äventyra Systembolagets monopol. Ett eventuellt förslag skulle alltså kunna nedröstas med oppositionens stöd om KD fortsätter att säga nej. Det väl dock mindre troligt att regeringen vill riskera framstå så splittrad strax före riksdagsvalet nästa höst.

Etiketter:

Annonser