Ungas tobaksköp kan förbjudas i Skottland

EDINBURGH Nu har skotska regeringen enats om att kriminalisera även köp av tobaksprodukter för de under 18 år. Den nya lagen väntas antas i parlamentet inom kort.

Enligt den nuvarande skotska lagstiftningen är det endast den som säljer cigaretter till unga under 18 år som begår brott. Ministrarna hoppas att de nya reglerna ska bidra till att minimera antalet ungdomar som börjar röka.

– Den nuvarande lagstiftningen straffbelägger endast återförsäljaren och de har uttryckt oro över att ansvaret endast åligger dem. Med de nya förslagen blir det balans i ansvaret, säger en talesperson från skotska regeringen, till BBC.

Lagen kommer säga att; om polisen kommer på en ungdom som röker eller har tobak kan det beslagtas på samma sätt som gäller för alkohol idag.

Det nya lagförslaget är i linje med de redan kända mer skärpta föreslagna ändringar om tobak under disk, förbud mot tobaksautomater och registrering av tobaksförsäljare.

Om förslaget blir lag kommer också langning av tobak till underåriga att kriminaliseras.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser