EU diskuterar höjda cigarettskatter

BRYSSEL När EU:s finansministrar träffas i Bryssel nästa vecka kommer de att diskutera ett förslag om att höja minimiskatterna på cigaretter med 40 procent. Samtidigt föreslås att vissa länder får en längre övergångsperiod innan de måste tillämpa de nya minimiskatterna.

Förslaget innebär att minimiskatten höjs från 64 euro till 90 euro per 1000 cigaretter, en höjning med 40 procent. Samtidigt föreslås att vissa kryphål i lagstiftningen täpps till så att det inte blir möjligt för tobaksbolagen att klassa det som är cigaretter som cigarrer eller cigariller och därmed kunna betala lägre skatt.

Ministrarna har tidigare inte kunnat enas om höjningarna eftersom EU-länderna fruktar att en höjning av skatten skulle leda till ökad smuggling från Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Enligt tidningen European Voice har det svenska ordförandeskapet lagt fram ett förslag som ger vissa länder möjlighet att vänta ända till 2018 innan de måste ha fått upp skatterna till den nya miniminivån. De länder som föreslås få längre tid på sig är: Polen, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen och Grekland. I övriga länder ska de nya minimiskatterna gälla senast från 2014.

För att de länder som får en längre övergångsperiod inte ska gynnas, komme det enligt European Voice att föreslås att övriga länder får rätt att införa en extraskatt som kan tas ut av alla som försöker föra in mer än 300 cigaretter från ett land som ännu inte tillämpar den nya miniminivån.

Etiketter:

Annonser