Flera stora beslag av nätsprit

TRELLEBORG Tullens beslag av nätbeställd alkohol ökar igen. I torsdags stoppades 46 pallar med alkohol i Trelleborg, några dagar tidigare hade ytterligare 33 pallar beslagtagits där skatt inte betalats i förväg.

Alkoholen hade fraktats av transportsföretag till Sverige och har nu omhändertagits för skatteutredning.

Hittills i år har över 70 000 liter olika alkoholdrycker beslagtagit som privatpersoner beställt via internet, ofta från hemsidor som inte upplyser om att svensk alkoholskatt måste deponeras i förväg hos Skatteverket.

– Det är viktigt att ombuden är tydliga när de informerar privatpersoner vilka regler som gäller vid handel av alkohol via Internet, annars riskerar privatpersonerna att komma i kläm, säger Sune Rydén, Tullverkets nationella specialist i alkoholfrågor, i en kommentar.

Även lastbilschaufförer som transporterar alkoholen riskerar att få betala stora tillägg om de inte kan visa upp handlingar som visar att skatten är betald.

Efter en EG-dom 2007 försvann det tidigare svenska förbudet mot distanshandel av alkohol för privatpersoner. Men i den s.k. Joustra-domen slogs fast att skatt ska betalas i mottagarlandet. Säljaren ska betala skatten om denna ordnar transporten till kunden, annars ska köparen betala skatten om denne låter annan sköta frakten till Sverige.

Privatinförsel och smuggling av alkohol har minskat till Sverige, enligt alkoholforskare på Sorad, Stockholms universitet. Näthandeln har ökat, men är förhållandevis liten (ökning senaste året från 0,02 till 0,03 liter, omräknat i ren alkohol av en totalkonsumtion på 9,4 liter/invånare).

Etiketter:

Annonser