Knarkligor bygger tunnlar och flygfält

TIJUANA/ TEGUCIGALPA Knarkligor som smugglar droger till USA prövar alla slags varianter. En avancerad tunnel från Mexiko och ett hemligt flygfält i Honduras har nyligen upptäckts.

Båda faciliteterna var under konstruktion när de stoppades. I lördags hittades mexikansk militär en tunnel mellan gränsstaden Tijuana och den amerikanska sidan. Tunneln var ett hundratal meter lång och utrustad med elektriskt ljus och ventilation.

Entrén fanns under ett ödehus nära ett staket väster om Tijuana flygplats. Ett 15-tal personer har gripits för samröre med tunnelbygget. Även tidigare har tunnlar för narkotikasmuggling hittats vid den långa gränsen mellan Mexiko och USA.

Honduranska myndigheter berättade i måndags att ett otillåtet flygfält upptäckts under uppbyggnad. Flygfältet ligger på en egendom som tillhörde en politiker som mördades förra året och var misstänkt för smuggling av kemikalier vilka används för tillverkning av metamfetamin.

Nästan vilken flygplanstyp som helst skulle ha kunnat landa och starta från detta flygfält, beläget vid gränsen till Guatemala, om det inte hade stoppats. Det uppger en Julian Gonzalez på narkotikabekämpningen vid den nationella åklagarkammaren till nyhetsbyrån AP.

Honduras har blivit ett transitland för droger och myndigheterna hävdar att smuggling ökat dramatiskt sedan USA stoppade det militära samarbetet med landet efter kuppen mot Manuel Zelaya i sommar. Man har tidigare funnit ett stort antal flygplan som används för smuggling, men polisen har inte tillräckliga resurser att stoppa trafiken.

Etiketter:

Annonser