17 åtalas i svartsprithärva i Blekinge

KARLSHAMN Åtal i en smuggelhärva i Blekinge med minst 34 000 liter starköl och 1500 liter sprit väcktes i onsdags. Sjutton personer, varav den äldsta 73 år, misstänks för medverkan i alkoholsmuggling från Tyskland och langning i västra Blekinge.

Det var i början av september som polis och tull slog till mot flera bostäder i Blekinge.
Flera greps och häktades, men härvan har växt och nu har 17 personer åtalats vid Blekinge tingsrätt.

Två män, 33 och 39 år, utpekas som huvudmän. De började regelbundet resa till Tyskland i början av året och köpte billig alkohol som fraktades till Blekinge. Resorna blev många och de medförde fler personer att fördela alkoholen med för att lättare kunna passera tullens kontroll vid Öresundsbron.

Totalt har minst 29 smuggelresor och det var tips från allmänheten som satte myndigheterna på spåren, framkom vid en presskonferens om åtalen.

Alkoholen har sålts till en omfattande krets av kunder i Blekinge, allt från missbrukare, ungdomar till “vanliga Svenssons“, enligt polisen. Bland annat har alkoholen sålts från hemliga spritbutiker som upprättats, rapporterar TV4 Nyheterna.

På spaningsfilmer har tullen och polisen kunnat kartlägga försäljningen och noterat personer kring säljställena. Av mängderna alkohol tror myndigheterna att miljonbelopp har omsatts i härvan.

Rättegången mot de 17 åtalade – äldst är en 73-årig kvinna – kommer att inledas om ett par veckor och väntas pågå i flera dagar. Huvudmännen riskerar flera års fängelsestraff.

Etiketter:

Annonser