“Alkohol-epidemi i Israel“

TEL AVIV Alkoholkonsumtionen i Israel har ökat kraftigt, särskilt bland ungdomar. Premiärminister Benjamin Netanyahu talar om en “epidemi“ och aviserar omedelbara skärpningar av alkohollagen och begränsning av försäljning.

– Vi har drabbats av en epidemi. De senaste tre åren har alkoholkonsumtionen ökat med 15 procent i Israel. En tredjedel av alla unga mellan 12 och 18 år uppger att de varit berusade senaste året. En förfärlig statistik, sade premiärministern i söndags.

Omkring en femtedel av pojkarna i sjätte klass svarar i enkäter att de dricker alkohol varje vecka.

Premiärministern säger att man nu omgående ska agera mot de ökade alkoholproblemen. Lagen om försäljning till minderåriga ska skärpas, utbudet att servera och dricka alkohol ska ses över och straffen höjas vid överträdelser mot dessa regler.

Även en informationskampanj riktad till allmänheten om alkoholattityder planeras. Motsvarande 45 miljoner kronor avsätts till insatserna som genast ska inledas, enligt Benjamin Netanyahu.

• Enligt en WHO-rapport konsumerade 15-åriga pojkar redan 1998 alkohol varje vecka. Alkoholkonsumtion i Israel var för fem år sedan tre liter per person, varav en liter var oregistrerad alkohol.

Etiketter:

Annonser