Åtal för rekordsmuggling av amfetamin

HELSINGBORG En man som en natt i april greps i tullen i Helsingborg efter att ha försökt smuggla 50 kilo amfetamin åtalades i onsdags.

Den 43-årige lastbilschauffören från Holland ertappades i färjeläget sedan en tullare misstänkt smugglingsförsök då mannen plötsligt fick ett mobilsamtal mitt i natten i kontrollen. Vid kontroll hittade en narkotikahund tre attachéväskor innehållande sammanlagt 49,3 kilo amfetamin, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Först tillstod mannen brottet och sade då att han trodde sig smuggla cannabis, men när han fick reda på den stora mängden amfetamin tog han tillbaka sitt erkännande. Nu nekar han till allt.

Mannen var på väg från Holland till Norge och hade gjort flera resor tidigare mellan de båda länderna där han hade företag. Den aktuella resan var lasten kartonger med attachéväskor. Kamerabilder från en bensinstation i Holland visar honom i kontakt med en annan person med en blå Golf som även var med på färjeresorna senare. Den mannen har inte kunnat spåras, men misstänks vara den som ringde 43-åringen.

Amfetaminbeslaget är det största tullen hittills gjort, värdet i gatuled uppskattas till 22 miljoner kronor. Mannen, som suttit häktad sedan han greps, riskerar ett mycket långt fängelsestraff och livstids utvisning. Rättegången inleds nästa vecka vid Helsingborgs tingsrätt.

Etiketter:

Annonser