Åldersgräns krav efter ny energidryck

HELSINGBORG Cocaine är en ny dryck som lanseras i Sverige. Kontroversiellt namn, innehåller tre gånger mer koffein än andra s.k. energidrycker. Nu kräver läkare att åldersgräns införs på energidrycker.

Uppgifter har kommit från föräldrar och skolor om barn och tonåringar blir rastlösa, okoncentrerade och fått sömnsvårigheter efter intag av drycker med mycket socker, koffein och taurin. Även kramper, kollapser och misstänkta dödsfall, vid mix med alkohol, finns rapporterat.

Red Bull och nya shots med starkare innehåll har fått livsmedelsbutiker på eget initiativ att införa egna åldersgränser på 15 år, men politikerna har hittills vägrat ändra lagen.

Nu kommer ytterligare en utmanande dryck, amerikanska “Cocaine“ med tillägget “det legala alternativet“, som en importör utanför Helsingborg börjat sälja. Det droginspirerade namnet och loggan skriven som i pulver, ledde i USA till att drycken ett tag var tvungen ändra namn. Dryckens ägare sponsrar konsertturnéer, festivaler och lokala band världen runt för att nå sina unga kunder.

Den innehåller 280 milligram koffein per burk, vilket är tre gånger mer än i Red Bull, och åtta gånger över den gräns som EU uppsatt för obligatorisk varningsmärkning. Men någon uppgift om innehållet finns inte, däremot en amerikansk gradering med tre tjurar.

Livsmedelsverket är kritisk till att s.k. energidrycker blir allt starkare och ska undersöka nya Cocaine och ifrågasätter även namnvalet. En toxikolog där varnar för att två burkar kan leda till en lättare koffeinförgiftning.

I en debattartikel i Aftonbladet begär nu överläkare Kai Knudsen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, och Gunvor G Ericson, folkhälsopolitisk talesperson för Miljöpartiet, att åldersgräns för energidrycker.

“Riskerna med energidrycker till barn är överhängande och det är oansvarigt att regeringen och folkhälsoministern inte vill införa åldersgräns“, skriver de.

• Fotnot: Ägaren Redux Beverages surfar glatt på upprördhet kring Cocaine Energy Drink. På en lanseringssajt har man lagt ut ett SVT-nyhetsinslag om kritiken i Sverige.

Etiketter:

Annonser