Minskad cancerdöd när färre röker i EU

LONDON Minskad rökning, ökad upptäckt och effektivare behandlingsmetoder har lett till att färre i Europa dör av cancer. Svenska män och spanska kvinnor har lägst cancerrisk. Medan kvinnor i Danmark, Skottland och Ungern är värst drabbade av lungcancer.

Andelen avlidna i cancer har minskat nio procent bland män och med åtta procent bland kvinnor i EU-länderna jämförelseperioderna 1990–1994 och 2000–2004. Särskilt är det lungcancer och andra rökrelaterade cancerformer som minskat kraftigt, enligt en ny studie publicerad i senaste numret av Annals of Oncology Cancer Journal, rapporterar Reuters.

Men forskningen pekar också på stora skillnader i cancerdöda mellan olika EU-länder. I de länder där alkohol- och tobakskonsumtion ökat har också rökrelaterade cancerformer ökat.

– Fortsatt minskad rökning måste vara nyckeln för cancerkontroll i Europa, skriver Cristina Bosetti, chef för cancerenheten vid italienska Mario Negri, i rapporten.

Dödligheten var dubbelt så hög i de värst drabbade länderna jämfört de med lägst dödlighet. För män var det värst i Ungern, Tjeckien och Polen. Medan svenska män ligger bäst till i EU, följt av Finland och Schweiz. Bland kvinnor var cancerdödsfallen högst i Danmark, Ungern och Skottland, lägst i Spanien, Grekland och Portugal.

Etiketter:

Annonser