Tonårsgäng sålde droger i City

STOCKHOLM Efter en tids spaning mot ett ungdomsgäng i centrala Stockholm som sålt narkotika kunde polisen förra veckan gripa en person i 16-årsåldern. Samtidigt gjordes ett stort beslag av mefedron och cannabis.

Ungdomsroteln i city har under ett par månader spanat mot tonåringar som hanterar och säljer narkotika. I torsdags greps en av dem och polisen kunde beslagta en stor mängd narkotika.

– Vi är bara i inledningsskedet på utredningen och jag kan inte säga hur mycket narkotika det handlar om, men det överskrider klart gränsen för grovt narkotikabrott, säger tf kommissarie David Beukelmann, chef för ungdomsroteln i Stockholm city, till Drugnews.

Polisen misstänker att de beslagtagna drogerna huvudsakligen varit avsedda för ungdomar i city och närliggande områden.

– Det är allvarligt och mycket anmärkningsvärt att ungdomar under 18 år sysslar med grova narkotikabrott, säger David Beukelmann.

Polisen har utfört ett antal utredningsåtgärder, bland annat husundersökning, och en rad ungdomar har hörts och fler ska höras i fallet. Den tonåring som först anhölls för grovt narkotikabrott har släppts och är nu omhändertagen av sociala myndigheter.

Mefedron klassades som narkotika i våras och någon praxis beträffande straffvärde har ännu inte bildats, men enligt riksåklagaren bör mefedron kunna jämföras med ecstasy.

– Vi har en riktlinje att gå efter och det är att tio gram rent mefedron kan jämställas med grovt narkotikabrott.

Gränsen till grovt narkotikabrott för heroin är 25 gram och för kokain 50 gram.

• FAKTA MEFEDRON/ Missbruk av syntetiska drogen mefedron (4-metylmetkatinon) har ökat kraftigt i Sverige det senaste året. Enligt riksåklagarens bedömning har drogen visat sig snabbt ge upphov till återkommande intag, som är en indikation på beroende. Mefedron påverkar serotoninsystemet och har ecstasyliknande effekter. Den kan leda till svåra kroppsliga skador och allvarliga psykiska störningar med hallucinationer och psykos.

Misstänkta dödsfall kan knytas till mefedronintag. Men den samlade kliniska, sociala och polisiära erfarenheten av mefedron är begränsad, riskbilden klarnar med tiden. En efterföljare kallad metedron narkotikaklassades nyligen av regeringen.

Etiketter:

Annonser