Bättre stöd för missbrukarnas barn

STOCKHOLM Socialstyrelsen kommer nu med en vägledning för arbete med barn i missbrukarfamiljer. Minst vart femte barn har närstående vuxna med missbruksproblem.

Ofta har dessa barn en svår situation och det kan ta lång tid innan “familjehemligheten“ upptäcks. Det kan ibland vara svårt för professionen att se tecken hos barn och unga som tyder på att de lever i en riskbruks- eller missbruksmiljö.

Nu har Socialstyrelsen tagit fram en vägledning för socialtjänst, vården, skolan och andra aktörer som möter dessa barn. För att snabbare upptäcka missförhållanden, kunna samverka med andra och stödja barn i en svår situation.

– Om man upptäcker de här barnens situation på ett tidigt stadium kan man också ge bättre stöd och hjälp för att förbättra deras tillvaro, säger Annika Öquist, utredare på Socialstyrelsen, i en kommentar.

Det kan handla om att skolan kan vara mer uppmärksam, att sjukvårdspersonal som möter patienter med missbruksproblem även ställer frågor om det finns barn i familjen och att förbättras beredskap och samarbete mellan myndigheter.

Utredaren understryker att de myndigheter som misstänker att barn kan fara illa är skyldiga att anmäla det till socialtjänsten. Vägledningen är även tänkt att ge underlag för att bättre mäta vilka insatser som fungerar.

• Enligt beräkning av Folkhälsoinstitutet finns minst 385 000 barn och unga familjer där minst en av föräldrarna har ett riskbruk av alkohol eller andra droger. Studier visar även att barn som växer upp i missbruksfamiljer har högre risk att själva utveckla beroende och psykiska problem.

• Fotnot: Socialstyrelsens guiden “Barn och unga i familjer med missbruk – vägledning för socialtjänst och andra aktörer“ (pdf-fil, 59 sidor).

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser