Narkotikamissbruk ökar i Sverige

STOCKHOLM Narkotikamissbruket verkar ha ökat senaste åren. Antalet misstänkta för narkotikabrott, sjukhusvårdade och drogrelaterade dödsfall har ökat, enligt en rapport från CAN.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikautveckling konstaterar i sin årsrapport över drogutvecklingen i Sverige att alla de tre nämnda källorna har gått upp.

Antalet personer som vårdats på sjukhus för narkotikarelaterade diagnoser översteg 10 000. I flera sammanställningar varnas för att narkotikadöden kräver fler offer, ungefär en person om dagen avlider i drogrelaterade dödsfall. Samtidigt kan ökad substitutionsvård (förskrivning av metadon, subutex) leda till färre överdoser bland heroinister.

Ifjol misstänktes 24 000 personer för olika narkotikabrott, som i och för sig även kan bero på att polisens blivit mer aktiva mot droger. Även tillgängligheten på narkotika verkar stor, då priset har sjunkit till de lägsta på 20 år, trots att polisens och tullens beslag ökat av flera preparat.

– Sammantaget tyder detta på att narkotikamissbruket förefaller ha förvärrats senare år, säger Siri Nyström, forskningssekreterare på CAN, till Drugnews.

Men hon understryker att det är knepigt att tolka de olika datakällorna och det skulle behövas mer information. Bland annat är beräkningen av antalet s.k. tunga narkotikamissbrukare lite gammal, den skattades till cirka 26 000 grava missbrukare dels i en studie 1998, och i en annan 2001.

Det finns en risk att även fler unga framöver kan fastna i drogberoende. Färska skolenkäter visar att fler elever experimenterar med narkotika. I våras uppgav nio procent av pojkarna och sju procent av flickorna i årskurs nio på högstadiet att de prövat narkotika någon gång, vilket kan vara ett trendbrott uppåt.

Cannabis är fortfarande vanligaste illegala drog, amfetamin näst vanligast, medan heroin har ökat bland grava missbrukare. Blandmissbruket är dock omfattande och de flesta av dessa dricker även mycket alkohol.

• Vad gäller alkohol så ökade totalkonsumtionen i landet efter EU-inträdet fram till 2004, men har senaste åren minskat något. Främst är det oregistrerade inköp (privatinförsel, smuggling) som avtagit, medan Systembolaget ökat sin marknadsandel, enligt alkoholforskarna på Stockholms universitet. Notabelt är att fler tonåringar är nykterister (se Drugnews- artikel).

Även tobaksrökning fortsätter minska, fast i något lägre takt, enligt CAN-rapporten. 2007 rökte 13 procent av männen och 15 procent av kvinnorna. Andelen skolelever som röker har dock ökat något i senare enkäter. Av gymnasieelever i årskurs två uppgav i år 15 procent av pojkarna och 19 procent av flickorna att de var dagligrökare, men andelen “feströkare“ är så hög som var tredje pojke och 40 procent av flickorna på gymnasiet.

• Fotnot: Ladda ner CAN:s rapport Drogutvecklingen i Sverige 2009 (pdf-fil, 255 sidor).

Etiketter:

Annonser