USA-ledda knarkrazzior i 32 länder

2000-11-22 22:25 (DrugNews/SL)
SAN JUAN I samordnade polisrazzior i Västindien och Latinamerika har tonvis av narkotika beslagtagits och tusentals misstänkta personer gripits. Den USA-ledda ”Operation Befriare” i 32 länder och territorier kan följas av massrazzior i Europa.

Operation Befriare, som redovisades på en presskonferens på tisdagen i Puerto Rico, är den tredje – och största – under en ett år lång kampanj för att minska narkotikahandeln i regionen. Perioden 27 oktober till 19 november genomförde polisstyrkor över 39 000 razzior mot odlingar, smugglare och knarkhandlare. Bland andra greps Martires Pulino Castro som misstänks leda ligor som skeppar cirka två ton kokain per månad från Colombia till USA.
Totalt ledde operationen till att 94 knarkfabriker stängdes, 24 kvadratkilometer odlingar förstördes och 2 876 personer greps. Beslag gjordes av 27 ton marijuana, 18 ton kokain, 82 170 ecstasytabletter, 90 ton kemikalier för drogframställning och 197 skjutvapen.
Detta enligt Michael Vigil vid USA:s myndighet för narkotikabekämpning, DEA, i Karibien som lett operationen. I december blir han chef för den internationella delen av DEA och planerar att inleda liknande massrazzior i bland annat Europa.

Som en följd av razziorna har kokainpriset på missbruksmarknaden gått upp. Vid tidigare operationer gick också priserna på kokain upp för att sedan falla till tidigare nivå inom ett halvår.
”Det går upp och ner, men man måste fortsätta med såna här operationer för att hålla handeln i schack”, säger Puerto Ricos rikspolischef Pedro Toledo till den amerikanska nyhetsbyrån AP citerad av Expressen.

Läs mer i DrugNews:
Knarkliga planerade smuggla i egen ubåt
Redkordbeslag av kokain i Latinamerika

Etiketter:

Annonser