Skrala resultat mot grova brott

STOCKHOLM Polisens stora satsning sedan 2006 mot organiserad brottslighet har haft viss effekt på lokal nivå och ökat uthålligheten, men haft begränsad betydelse i stort. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet i en ny rapport.

Hela 120 miljoner kronor har polisens satsning mot grov kriminalitet och gängbrott kostat. Under hösten har särskilda aktionsgrupper bildats för att störa organiserade gäng, myndighetssamverkan har breddats och sedan 2006 har mängder av vapen och narkotika beslagtagits.

Över ett tusen personer har dömts under projektet, en s.k. Alcatraz-lista som hjälpt polisen fokusera på kända brottslingar, som för tillfället är ute, har använts. Men egentligen har den kriminella verksamheten kunnat fortsätta relativt ostörd, och de personerna hade antagligen ändå lagförts så småningom, enligt Brå.

– De här nätverken och grupperingarna påverkas inte så mycket av att man griper och lagför enskilda individer. Det här är en marknadsbaserad brottslighet där det handlar om att tjäna pengar, smuggla narkotika, smuggla alkohol och dopingpreparat.
– Därför är det väldigt svårt att slå hål på den här kriminella verksamheten. Griper man några kommer det in nya personer och verksamheten fortsätter, säger utredaren Daniel Vesterhav till SR Ekot.

Brå har i rapporten studerat 43 projekt mot brott och kan konstatera att satsningen hindrat enskilda kriminella, förhindrat en del våldsbrott, utpressning och narkotikabrott på lokal nivå. Men har inte påtagligt stört den organiserade brottsligheten och de illegala marknaderna i vidare bemärkelse.

Det gäller för myndigheter att använda resurserna mer effektivt och kunna samarbeta mer över länsgränserna mot de kriminella. Och få allmänheten att inse att om man köper sex, billig illegal diesel, droger och andra svarta varor så bidrar man till den marknad som utgör de kriminellas luftrum.

Rikskriminalens chef Therese Mattsson anser att man måste vara tålmodig och att det gäller att hålla i och fortsätta satsningen mot kriminella gäng. En ex-kriminell i ett av gängen som idag arbetar med ungdomar på Fryshuset i Stockholm tycker att de stora vinsterna är att locka bort medlemmar från gängen och därigenom bespara samhället framtida kostnader.

• Fotnot: Brå-rapporten “Polisens satsning mot organiserad brottslighet, en utvärdering av 43 projekt” (Rapport 2009:19, pdf-fil, 169 sidor).

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser