Kokainbeslag på MTV-galan

2000-11-23 20:35 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Kokain och hasch beslagtogs i samband med MTV-galan i Stockholm förra torsdagen och nio personer greps misstänkta för narkotikabrott.
”Det fanns mer droger, men vi fick inte kontrollera artisternas Vip-loger”, säger Lars Sandgren vid polisens ravekommissionen till DrugNews.

En 42-årig brittisk man ertappades när han, mitt under det stora TV-sända musikevenemanget, langade kokain till två svenskar på en toa i Globen. Även en scenarbetare greps senare misstänkt för överlåtelse. Tre ungdomar – 15, 16 och 18 år gamla – togs med hasch vid en konsert intill på Fryshuset. På artisternas efterfest på Grand Hôtel greps två män, 23 och 24 år, misstänkta för kokainmissbruk. Ytterligare några personer greps under natten misstänka för narkotikabrott på olika restauranger i centrala Stockholm, men utan anknytning till MTV-evenemangen.
Samtliga gripna drogtestades och mindre mängder kokain och hasch beslagtogs.

”Att kokain fanns på galan var inte oväntat för oss narkotikapoliser. Känt folk och fest innebär tyvärr ofta förekomst av kokain. Vi hade kunnat göra fler ingripanden, men gavs inte möjlighet att arbeta som vi ville”, säger Lars Sandgren, gruppchef på ravekommissionen.
Trots tips om drogmissbruk i artisternas loger i Globen fick inte narkotikapolisen tillträde dit. Söderortspolisen, som ansvarade för bevakningen, sade att logerna är privat område vilket krävde åklagarbeslut om husrannsakan.

Söderortspolisen i Stockholm ville först inte ha hjälp av andra polisenheter. Efter internt polisgräl i media och rykten om att man ville undvika skandal vid drogkontroller av världsartisterna och deras fans beslutade länspolisledningen att narkotikapoliser skulle få närvara. MTV-galan skulle betraktas som en vanlig rockfest och polisen skulle beivra drogmissbruk, särskilt bland ungdomar.
Tio ravepoliser specialutbildade på drogkännetecken och fem narkotikaspanare från Citypolisen deltog vid bevakningen.

”Det är bra att de gjorde nytta när de ändå var där. Men jag anser fortfarande att vi har kompetent personal som hade klarat bevakningen själva”, säger Bruno Järlestad, informationsansvarig hos Söderortspolisen, till DrugNews.
Han anser att huvudsyftet med uppdraget var att upprätthålla ordning, inte jaga knark.

Vad har ni lärt inför framtiden?
”När känslorna svalnat lite grann ska vi mötas och kanske samarbeta även framöver. Vi bevakar över 200 evenemang i Globen om året och det är ju bra att veta att ravekommissionen finns tillgänglig”, säger Bruno Järlestad.

Läs mer i DrugNews:
Ravepolisen får tillträde till s-galan
Ingen drogkontroll vid MTV-galan i Globen

Etiketter:

Annonser