Fimpa och rädda 134 000 tonårsår

STOCKHOLM Tonåringar med rökande föräldrar löper dubbelt så stor risk att själv bli rökare. Ytterligare ett skäl att fimpa så här i nyårstider då många löften ges.

– Varje gång en förälder tänder en cigarett inför sitt barn läggs grunden för en livshotande vana, säger Fredrik Söderhielm, generalsekreterare på A Non Smoking Generation, i en kommentar.

NSG tillsammans med Folkhälsoinstitutet vill inför årsskiftet uppmuntra tobaksbrukande föräldrar att sluta röka och snusa. Inte bara för att de själva mår bättre och lever längre då, utan även att deras tobaksvanor påverkar barnen.

Ungefär var tionde svensk tonåring 13-17 år har föräldrar som röker. En FHI-studie 2004 visade att i denna åldersgrupp var 38,4 procent av ungdomarna själva rökare som hade rökande föräldrar, jämfört med 18,5 procent av de med ickerökande mammor och pappor.

Rökande föräldrar riskerar därmed att – säkert oavsiktligt – locka omkring 13 400 tonåringar att själva med tiden bli rökare. Och då rökare i snitt lever tio år kortare än ickerökare, så skulle föräldrarna kunna förlänga sina barns liv 134 000 år om dessa unga inte började med tobak, resonerar Non smoking generation och FHI.

• Kampanjmakarna uppmanar föräldrar till eftertanke om hur deras tobaksvanor som förebilder inverkar på sina barn. På en särskilt en sajt har de dessutom samlat en mängd “dåliga bortförklaringar“ till att INTE sluta röka…

• KNEPIGT NYÅRSLÖFTE/ De flesta inbitna rökare vill sluta, men de flesta som försöker misslyckas. En brittisk hälsoinfo-sajt, NHS Choices, erbjuder därför sluta-röka-kit (Quit-Kit) för att klara nyårslöftet. Det innehåller bland annat lugnande ljud, antistress-leksak och en hjälpreda att räkna ut hur mycket man sparar på att fimpa.

Nikotintuggummi, plåster och telefonstöd är också populära stöd för att bryta med tobaksberoende. Ex svenska Sluta-röka-linjen (020-84 00 00).

Etiketter:

Annonser