Heroinhandbok väcker kritik

NEW YORK Hälsomyndigheten i New York City får massiv kritik för att ge ut en pamflett om hur man steg för steg kan injicera heroin. Missbruksexperter rasar, men myndigheten menar att avsikten är att rädda liv.

Den 16-sidiga broschyren, Take Charge – Take Care, innehåller tio illustrationer med informativ text om hur man bäst ska hantera och injicera drogen, utan att råka ut för överdoser och smitta som Hiv och hepatit.

New York har betalat motsvarande en kvarts miljon kronor för 70 000 broschyrer som ska spridas till heroinmissbrukarna i staden. Åtgärden har lett till reaktioner från missbruksexperter, åklagare och narkotikapoliser.

– Detta är helt enkelt en steg-för-steg-instruktion för hur du ska injicera ett gift. Heroin är otroligt starkt och att påstå att det finns metoder att använda heroin som reducerar riskerna är otroligt stötande, säger John Gilbride, talesperson från narkotikapolisen DEA, till New York Post.

Men hälsomyndigheten försvarar utgivningen av skriften och menar att den bara ska distribueras till missbrukare. Avsikten är att rädda liv och hälsa hos missbrukarna, broschyren kan förhindra oavsiktliga överdoser, infektioner och sjukdomar.

– Och ur ett hälsoperspektiv, finns det mindre farliga sätt att injicera, säger Daliah Heller, talesperson vid avdelningen om alkohol och drogmissbruk, till tidningen.

• S.k. harm reduction, metoder för skadelindring av droganvändning utan att upphöra med själva missbruket, är en vattendelare inom narkotikapolitiken.

Etiketter:

Annonser