Minst en halv miljon missbrukare

STOCKHOLM Missbruksvården måste bli mer tillgänglig, rättssäker och anpassad till individen. Det menar regeringens utredare Gerhard Larsson som efter en kartläggning beräknar att det finns en halv miljon missbrukare av alkohol, narkotika, läkemedel och doping.

Han konstaterar att gruppen beroende dessutom växer. Dessutom har minst lika många en riskabel konsumtion av dessa preparat.

Gerhard Larssons utredning om ansvar och utveckling av missbruksvården ska vara klar i november 2010, men i måndags ville han med en s.k. diskussionspromemoria bjuda in till bredare samtal på ett par centrala områden där han menar att förändringar behövs.

Det handlar dels om vem som ska ansvara för beroendevården – kommuner, landsting eller båda som idag. Flera enskilda hamnar idag mellan stolarna huvudmännen inte lyckas samarbeta. I ett av alternativen har utredaren med en vårdgaranti för att missbrukare snabbare ska få hjälp.

– Problemen motiverar en förändring av huvudmännens ansvar för missbruks- och beroendevården för att stärka individens ställning och förbättra tillgängligheten till kunskapsbaserade insatser, säger Gerhard Larsson i en kommentar.

Det andra området är när och hur tvångsinsatser ska användas. Utredaren anser att det finns stora svagheter i dagens system, bland annat med brister i behandlingsinnehållet. Han anser att det bör vara obligatoriskt med fortsatt behandling efter tvångsvården för att stärka vårdkedjan.

Lagarna som reglerar tvångsvård, LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall) och LPT (lag om psykiatrisk tvångsvård), vill han också diskutera och förändra. Han menar att särskilt LVM tillämpas olika runt landet och att personer med både missbruk och psykisk ohälsa har svårt att få hjälp. I en av modellerna kan han tänka sig att upphäva LVM och utvidga LPT till att även omfatta tvångsvård vid gravt missbruk.

• Fotnot: Rapporten “Bättre vård och stöd för individen – Om ansvar och tvång i den svenska missbruks- och beroendevården“, (pdf- 220 sidor).

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser