Nya arbetssätt ger större tullbeslag

STOCKHOLM Tullens beslag av metamfetamin och hasch mer än fördubblades ifjol jämfört med året före. Hela 10,3 ton av växtdrogen khat togs. Även dopingmedel ökade kraftigt och beslagen av cigaretter mer än tredubblades.

– Vi har blivit bättre på att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vi fokuserar också mer på att störa den grova organiserade brottsligheten, utöka kontroll av tunga godsflödet och arbeta mer underrättelseinriktat, sade generaldirektör Karin vid en presskonferens i tisdags när beslagsstatistiken redovisades.

Ifjol ökade antalet dopingbeslag från 392 till 516. Över 276 000 dopingklassade tabletter togs, varav stora mängder steroider, bl a “ryssfemmor“. Antalet beslag av narkotika minskade något, 3779 jämfört med 3802 året före, men mängderna ökade för flera preparat.

På ett bord vid tullmuseet på Kungsholmen hade man lagt upp exempel på flera narkotika- och dopingpreparat. Årets narkotikahund Abbe, som nyligen prisats för sina insatser, tvingades föraren att leda ut då dofterna blev för starka.

Där låg bland annat nätdroger såsom tramadol, mefedron och Spice som narkotikaklassades under året. Ungdomar kan med några knapptryckningar beställa droger via nätet och kontrollen i posttrafiken har därför ökat.

Metamfetamin har en markant doft. Beslagen av drogen som på några år tagit sig in på svenska missbruksmarknaden ökade ifjol till 124,7 kilo, en fördubbling jämfört med året före. Metamfetamin är betydligt starkare och mer beroendeframkallande än släktingen amfetamin som tullen hittade 148,8 kilo av ifjol.

Beslag av cannabis har mer än fördubblas, hela 1,1 ton hasch ifjol, varav två mycket stora fall i godsflödet. Kokain ökade till 45,4 kilo, medan heroinbeslagen stannade på 25,8 kilo, ungefär lika som året före. Beslagen av narkotikaklassade läkemedel nära halverades från 845 000 tabletter år 2008 till 470 560 tabletter ifjol, även ecstasy minskade till knappt 2200 tabletter.

Klart största beslagsmängder narkotika utgör dock växtdrogen khat (kat), ifjol hela 10,3 ton. Den centralstimulerande drogen odlas i Afrika och smugglas efter skörd på några dagar till missbrukare i östafrikanska invandrargrupper i Norden.

Även statistik för andra smuggelvaror redovisades. Tullens tobaksbeslag nära tredubblades till 56,9 miljoner cigaretter, varav drygt hälften är förfalskade märken.
Beslag av starköl och vin ökade till 348 164 liter respektive 63 751 liter. Däremot minskade spritsmuggling till 48 482 liter (54 685 liter året före).

Många beslag görs i Skåne, särskilt Öresundsbron och Helsingborgs färjeläge är inkörsporter för smuggling, ofta med andra landsdelar som mål, men även transit till andra länder.

I postkontrollen på Arlanda upptäcks flera smuggelförsök som sedan utreds vidare på orter där adressaterna finns. Så har tre stora fall med dopingmedel, kokain och LSD ifjol avslöjats och sedan nystas upp av tullen i Norrland dit drogerna var på väg.

För några år sedan ville tullverket i en omorganisation avveckla det mesta av kontrollen i Norrland, men efter protester så tänkte man om. Nu talas istället om nysatsning. Ett 40-tal brottsbekämpare ansvar idag för de fem nordligast länen, med främst spaning och utredning.

– Vi är i full gång sedan i september och har haft flera stora ärenden. Vi ska täcka ett stort område och arbetar nu mindre kontrollerande och mer underrättelsestyrt och uppföljande, bland annat med det som uppdagats på Arlanda, säger operativa chefen Bertil Östberg till Drugnews.

Tullen arbetar idag mer mobilt och osynligt än tidigare då uniformerade tjänstemän var utplacerade längst gränsstationer. Tips från allmänhet och information från utländska kollegor bearbetas; riskbedömningar görs av trafiklinjer och godsflöden; ligors smuggelmetoder analyseras.

Kritik har framförts mot att det blev för få tullare kvar vid gränsen som med intuition och erfarenhet kunde försvåra och upptäcka smugglare.

– Jag tycker vi fått rätt i att det krävdes nya arbetssätt och med våra begränsade resurser ger dessa nu utdelning, sade generaldirektör Karin Starrin till Drugnews.

Hon berättade att “samhällsnyttan“ av tullbeslagen ifjol uppgår till nära två miljarder kronor, jämfört med 1,4 miljarder året före. Varje satsad krona på tullverket ger mervärde i besparade samhällskostnader, jämfört med om de illegala varorna kommit in, var budskapet.

Tullverket har som mål att fram till 2012 bli dubbelt så bra, sett ur samhällsnyttan, jämfört med utgångsåret 2006, då senaste stora omorganisationen inleddes.

• Fotnot: Tullverkets beslagstatistik 2009, preparat för preparat, region för region.

Etiketter:

Annonser