Vårdtagare utnyttjades av knarkliga

GÖTEBORG En kokainliga som smugglat drogen från Costa Rica har avslöjats av tullen i Göteborg. Gamla och sjuka vårdtagare och till och med en avlidens identitet har utnyttjats för att ta emot knarket. Åtta personer sitter nu häktade.

Smugglingen avslöjades i höstas när tullen hittade narkotika i brevförsändelser. Bland annat har kokain smugglats gömt i nagellacksflaskor och i bokpärmar. Pappersark har dränkts in i drogen för att sedan skulle extraherats efter ankomsten till Sverige.

En av smugglarna misstänks vara en kvinna som arbetat inom hemtjänsten i Gunnared i nordöstra Göteborg och utnyttjat gamla och sjuka personers identiteter.
– Hon har skickat ner pengar i vårdtagarens namn. Sen har man också använt vårdtagarens namn såsom mottagare av paketet. Och ID-korten har hon stulit, säger Dick Henry på tullkriminalen till Sveriges Television.

Hittills har två kilo kokain kunnat beläggas i smugglingen. Fjorton personer är misstänkta för del i smugglingen varav åtta har häktats. Ligan misstänks tros ha skickat en person till Västkusten för att organisera knarkhandeln.

Fler gripande är att vänta enligt tullen som har inlett samarbete med myndigheter i Sydamerika.

Etiketter:

Annonser