Plötslig död grusar kokainmyt

SEVILLA Mer än tre procent av plötsliga dödsfall i Europa kan orsakas av kokain och en kombination med tobak och alkohol ökar risken. Det hävdas i en ny spansk studie. Det finns cirka 12 miljoner kokainmissbrukare i världsdelen.

Resultaten från en studie av plötsliga dödsfall visar att myten om kokain som en säker rekreationsdrog är just en myt. Kokainmissbrukare riskerar livet varje gång de intar drogen.

– Även små mängder kokain kan få katastrofala konsekvenser, som en plötslig död, säger Joaquin Lucena, som lett studien “Kokainrelaterade plötsliga dödsfall …i sydvästra Spanien“, i en kommentar till studien i European Heart Journal.

Lucena och hans team av rättsmedicinare studerade 668 människors plötsliga död i Sevilla, Spaniens fjärde största stad, åren 2003-2006 och fann 21 dödsfall eller 3,1 procent som klart kunde relateras till kokain. De 21 döda var alla män mellan 21 och 45 år.

Studien fann också att majoriteten av de döda var rökare (81 procent) och att tre av fyra hade alkohol druckits samtidigt som de tagit kokain. Denna kombination av droger ökar sannolikheten för plötslig död, konstateras i studien.

– Vår undersökning visade att kokainet dramatiskt hade försämrat hjärtats funktion och dess artärer, vilket ledde till att de avled, säger Lucena.

Eftersom kokainmissbruket ser likartat ut i Europa kan resultaten av studien appliceras för hela världsdelen, menar forskarna. Den centralstimulerande drogen är den näst mest smugglade narkotikan i världen efter cannabis. I Europa har kokainmissbruk ökat till omkring 12 miljoner människor, det motsvarar 3,7 procent av befolkningen i åldersgruppen 15–64 år. Missbruket är störst i Storbritannien och Spanien.

Etiketter:

Annonser