Unga på fest mördade i Mexiko

MEXICO CITY Det knarkrelaterade våldet fortsätter i Mexiko. I helgen mördades minst 13 tonåringar och lika många skadades när en knarkliga attackerade en födelsedagsfest i staden Ciudad Juárez.

Det var i söndags som beväpnade och maskerade män spärrade av gatan där lokalen ligger och öppnade eld mot gymnasieeleverna på festen. Offren var i åldrarna 15 till 20 år, de flesta avled direkt, tre av dem senare på sjukhus.

En teori är att gänget letade efter rivaliserande gängmedlemmar, men att de fått fel information.

En kvinna som var släkt med en av dödade ungdomarna sade i mexikansk tv:
– Om det är någon som är involverad i kriminella aktiviteter så gömmer han sig på vår gata. Nu finns risken att de kan gå in i vilket hus som helst och skjuta våra barn, våra ungdomar, ja, vem som helst.

– Det finns ingen som kan försvara oss, trots att vi betalar och betalar genom våra skatter för polis och militär så kommer de efter att dåden ägt rum, och de gör ingenting för att fånga de som har gjort det, sade en förtvivlad Teresa Henriques, enligt SR Ekot.

Ciudad Juárez är den kanske mest våldsdrabbade staden i Mexiko och ligger nära gränsen till USA. Ligor slåss om kontroll över narkotikasmugglingen norrut och om andra lukrativa kriminella sektorer. Våldet drabbar även oskyldiga.

Bara ifjol mördades omkring 2 650 människor i staden. Det knarkrelaterade våldet mellan ligorna och med myndigheterna har krävt uppåt 17 000 människoliv sedan presidenten för drygt tre år inledde en ny hårdare anti-gängstrategi.

• De stora knarkkartellerna uppges sysselsätta omkring en halv miljon människor enbart i Mexiko och når 47 länder med sin verksamhet, enligt polisen.

Etiketter:

Annonser