Svenskar handlar mer alkohol hemma

STOCKHOLM Svensken drack ifjol i snitt 9,5 liter ren alkohol, det är ungefär som året före. Systembolagets marknadsandel har ökat medan införseln har minskat, enligt alkoholforskarna på Stockholms universitet.

2004 var alkoholkonsumtionen som högst i landet, över tio liter per person omräknat till 100-procent alkohol. 2008 hade den sjunkit till 9,44 liter och ifjol ungefär samma, 9,50 liter per invånare över 15 år.

Svenskarna köper nu mer alkohol på i landet och mindre utomlands, något som svag krona och dyrare bensin kan vara en del av förklaringen, tror forskarna på Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad.

Systembolaget har ökat sin andel till 62 procent av den totala konsumtion, restauranger står för en tiondel, medan resandeinförseln minskade med en fjärdedel ifjol till 13 procent av konsumtionen.

– Jag tror att det är bensinpriserna och kronkursen som har påverkat. Sedan var det nog lite nyhetens behag när införselkvoterna togs bort 2004. Nu har folk kommit på att det inte är så roligt att resa iväg och köpa massor av alkohol och ha fulla garaget hemma, säger Barbro Engdahl, doktorand på Sorad, till Accent.

Hemtillverkad alkohol har minskat med 11 procent, även om hembränd sprit ökat. Smuggling är i stort sett oförändrad, jämfört med året före. Men analyserar man dryckesslagen så har smuggling av starköl minskat 22 procent medan sprit ökat 49 procent. Det beror dock inte på en konstant uppgång, enligt Sorad, utan kan förklaras av att ett fåtal personer angivit att de köpt stora mängder smuggelsprit.

En annan post som ökat är nätbeställd alkohol som tredubblats, men från en mycket låg nivå. Från 0,01 till 0,03 liter per person, även antalet personer som uppger att de köpt via internet har ökat 35 procent.

Det är numer tillåtet att handla alkohol via nätet från ett annat land. Men tull och skatt måste betalas i konsumtionslandet. Tullen beslagtog ifjol 97 000 liter nätbeställd, där denna skatt inte hade betalts.

Sorads preliminära statistiken över alkoholkonsumtionen bygger på dels registrerad försäljning och dels beräknad utifrån enkäter om köpställen och alkoholvanor som görs månatligen med slumpvist utvalda personer, totalt 18 000 invårnare per år. Skattningar om oregistrerad konsumtion byggd på självrapporterade uppgifter är mer osäker än för registrerad konsumtion.

Utifrån dessa beräkningar av svenskens genomsnittliga totalkonsumtion ifjol på 9,50 liter, omräknad till ren alkohol, stod vin för 3,87 liter, sprit 2,06, starköl 2,80, folköl 0,60 och cider 0,14 liter.

• Fotnot: Sorads rapport “Den totala alkoholkonsumtionen i Sverige under 2009″ (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser