Polisen ber om ursäkt för heroinanklagelse

2000-11-27 11:17 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM För två år sedan påstods i en polisrapport som offentliggjordes av länskriminalen i Stockholm att nära hälften av alla gambier i huvudstaden var aktivt inblandade i heroinhantering. Nu ber polisen om ursäkt i en skrivelse till diskrimineringsombudsmannen, DO.

”Rapporten uppfyller inte kraven när det gäller bestämmelserna i lagen mot etnisk diskriminering. Man har gått över gränsen”, säger Leena Kangas, chefsjurist på länspolismyndigheten i Stockholm, till tidningen Metro.
Enligt den kontroversiella spaningsrapporten skulle omkring 400 av de omkring 900 gambierna i Stockholm aktivt vara delaktiga i heroinhandel som kurirer, langare etcetera. Nationen Gambia pekades samtidigt ut som ansvarig för merparten av heroinhandeln i huvudstaden.
Många gambier tog illa vid sig. Gambiska förbundet och flera privatpersoner gjorde anmälan till DO. När länspolismästare Gunno Gunnmo nyligen träffade DO Margareta Wadstein sade han att rapporten skulle återkallas och en skriftlig ursäkt skulle överlämnas. Något som nu görs denna vecka.

Etiketter:

Annonser