Regeringsparti vill stänga coffe shops

HAAG Det största regeringspartiet i Nederländerna, kristdemokraterna CDA, vill stänga alla landets omstridda drogbutiker, coffe shops. Det framgår av ett dokument med åtgärdsförslag som partiet presenterar på torsdag.

– Vårt sätt att vända bort blicken har misslyckats och vi kommer att göra allt vi kan för att åstadkomma noll coffe shops, säger CDA:s narkotikapolitiska taleskvinna Cisca Joldersma till Telegraaf.

Bland annat vill CDA att straff för tillverkning av såväl “lätta“ som “tunga“ droger ska vara lika. Dessutom föreslås en lagskärpning om det ska bli förbjudet att odla cannabis.

Det över två decennier halvlegala systemet med coffe shops, där personer kan handla upp till 5 gram marijuana och hasch, håller på att ses över. Bland annat för att stoppa den omfattande drogturismen till Holland.
Men flerpartiregeringen har haft svårt att komma till beslut.

Kristdemokraterna har stöd av partiet VVD som vill att straff för smuggling av “lätta“ droger höjs från dagens fyra till tolv år. Medan koalitionspartner PvDA emot strängare straff, rapporterar sajten Actnow.

Senaste åren har kraven ökat på haschbutikerna och de har halverats i antal till dagens knappt 700 sedan flera kommuner tvingat dem stänga.

Samtidigt ökar rättsliga åtgärder mot butiksägare med kriminella band. Landets tidigare största coffe-shop, Checkpoint i Terneuzen, stängdes våren 2008. Nu krävs ägaren på 27 miljoner euro av åklagarmyndigheten och är tillsammans med sin tidigare personal åtalad för narkotikabrott och medlemskap i brottsorganisation.

• Fotnot: Mer om CDA:s förslag senare här. Läs även Actnows pdf-magasin om Cannabis i Nederländerna.

Etiketter:

Annonser