Borgerlig kritik mot snusministern

STOCKHOLM Hård borgerlig kritik framförs nu mot handelsminister Ewa Björlings idoga försök att få bort exportförbudet av snus inom EU. Regeringens snuskampanj skadar Sveriges varumärke, skriver Barbro Westerholm, Birgitta Rydberg (båda FP) och Annika Qarlsson (C) i en debattartikel.

Frihandelsminister Ewa Björling (M) lägger mycket energi för att försöka hjälpa tobaksbolagen få bort det “diskriminerande“ exportförbudet av snus till andra EU-länder. Viktigt för Swedish Match som tappat marknad när rökningen minskar i västvärlden och marknadsför snus som hälsosamt alternativ, och hoppas få kvinnor som nya kunder.

Inför EU:s informella handelsmöte i spanska San Sebastian som inleddes i söndags 7 februari har Björling lovat ta upp frågan med kommissionären för inre marknaden, Michel Barnier.

Men folkhälsan är viktigare än att få sälja snus till alla EU-länder, anser landstingsrådet Rydberg, riksdagsledamoten Westerholm och centerkvinnornas ordförande Qarlsson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

“Att den svenska regeringen med handelsministern i spetsen går industrins ärende är anmärkningsvärt, okunnigt och oetiskt“, skriver de.

Det är en myt att snus kan lösa rökkatastrofen och marknadsföringen riktas alltmer mot kvinnor för att öka tobaksförsäljningen. Och de slår fast att snus är skadligt (cancer i matstrupe och mage, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar etc) och ökar nikotinberoende.

Genom att försöka öka snusförsäljningen bryter Sverige mot WHO:s tobakskonvention och skadar landets varumärke. Debattörerna anser att det finns andra, viktigare handelsfrågor i EU för den svenska ministern att driva, som reformering av jordbrukspolitiken och riva tullmurarna mot tredje världen.

Även miljöpartisten Gunvor G Ericson ställde nyligen frågan till Ewa Björling i en interpellation i riksdagen hur regeringens ansträngningar att häva exportförbudet för snus går ihop med Sveriges ansvar att följa den globala Tobakskonventionen.

I veckan har handelsministern varit hårt ansatt, sedan SVT Uppdrag granskning avslöjat hur hon och regeringen via statliga Rymdbolaget marknadsför övervakningsutrustning till diktaturen Libyen riktat mot bland annat flyktingar.

Men Ewa Björling hann med ytterligare ett seminarie i måndags om snus, arrangerat av Svensk Handel på World Trade Center. Sedan hon lyssnat på bland annat en professor som förnekade samband mellan snus och cancer, så skrev hon på sin blogg : “Sluta mobba svenskt snus“ och ministern hoppas på seger för “sans och förnuft“ och att tobaksdirektivet kan revideras.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser