Svenskar dödade i Afghanistan

MAZAR-e-SHARIF I norra Afghanistan avled två svenska officerare och en lokalanställd tolk i söndags förmiddag sedan deras patrull beskutits väster om svenska basen Mazar-e-Sharif. Ytterligare en svensk soldat skadades.

Sjukvårdsinsatser börjades direkt på plats och soldaterna fördes till ett fältsjukhus på Camp Marmal utanför militärhögkvarteret. Men livet för de två svenskarna 31 och 28 år gamla, och en afghansk tolk gick inte att rädda. Den skadade svensken är 21 år.

– Mina tankar går nu till de stupades och den skadades anhöriga, säger Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson i en kommentar .

De anhöriga håller på att underrättas om det inträffade. De drabbade är alla män.
Svenskarna gick till fots när de angreps av attentatsmän med finkalibriga vapen. Isaf-styrkan och afghanska enheter besvarade elden, men det är oklart om någon angripare skadades.

Svenska och finska soldater ur Isaf-styrkan har senaste dagarna varit inblandade i flera tillbud. I tisdags exploderade två hemmagjorda vägbomber i deras ansvarsområde sedan svenskar tagit sig till en polisstation som angripits, rapporterade TT. Men inga skadades.

Över 70 kilo narkotika i beslag och fyra gripna upprorsmän i onsdags blev resultatet av en två dygns operation av en svensk-finsk styrka tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor. Det är i samma område, 40 kilometer väster om campen Mazar-e-Sharif, som en lokalanställd tolk dödades och fyra svenska soldater skadades allvarlig i höstas, uppger Försvarsmakten. I slutet av 2005 dog två svenska soldater i området när deras bil srpängde i luften.

Avsikten med de senaste dagarnas operationer har varit att bryta motståndsgruppers inflytande i området och stärka civil uppbyggnad.

• Sverige har sedan 2002 haft soldater i Isaf-styrkan som leds av Nato, på ett FN-uppdrag. Omkring 500 svenska soldater är nu i norra Afghanistan och arbetar tillsammans med finsk personal med säkerhet och återuppbyggnad. I Afghanistan odlas opium som står för över 90 procent av det heroin som når missbrukare världen över.

Etiketter:

Annonser