“M ensamma om sprutmotstånd“

STOCKHOLM “Kampen mot droger förs vid gränsen, kampen för smittskydd förs av landstingen“. Det skriver Pia Lidwall och Gustav Andersson, gruppledare (KD) respektive landstingsråd (C) i Stockholm, i en debattartikel och hävdar att Moderaterna är ensamma i sitt motstånd till sprutbyte för narkomaner i huvudstaden.

De hoppas nu att ett sprutbytesförsök kan starta till sommaren i Stockholm, med eller utan Moderaternas stöd. Få socialpolitiska frågor har som denna dragit i långbänk i två decennier.
“Sprutbyten är ingen universiallösning mot missbruk, men ett av flera verktyg mot spridning av dödliga sjukdomar“, skriver Lidwall och Andersson på SvD-Brännpunkt.

Det var i söndags som två ledande moderater i Stockholm signalerade att partiet inte kommer att stödja planerna på ett sprutbyte. Detta trots rekommendation från myndigheter, WHO, egen utredning och att övriga partier är för.

Även St-läkaren Martin Kåberg, infektionskliniken Karolinska universitetssjukhuset, anser att Stockholmmoderaternas ovilja till sprutbyte inte är vetenskapligt underbyggd. “Sprutbyte ökar inte missbruket“, skriver han i artikel i SvD och undrar var motståndarnas medmänsklighet finns med denna patientgrupp.

Han varnar för fortsatt spridning av hiv, hepatit B och C och överdödlighet om inget sprutbyte blir av. I Stockholm är 87 procent av sprutnarkomaner smittade av hepatit C och 6-7 procent är hiv-smittade. En majoritet smittade delar sprutor med andra missbrukare, enligt en utredning.

Frågan ska under våren avgöras politiskt i Stockholms läns landsting och i Stockholm stad. Först därefter kan en ansökan skickas till Socialstyrelsen om eventuellt sprutbyte.

Etiketter:

Annonser