“Danmark sviker heroinberoende“

KÖPENHAMN/STOCKHOLM I måndags öppnade den första omstridda kliniken i Danmark med utdelning av gratis heroin till grava missbrukare. “Det är att ge upp en grupp medborgare“, varnar kritiker av programmen.

Uppåt 300 narkomaner, som metadon och andra ersättningsmedel inte fungerar för, kommer att erbjudas att delta i de danska heroinprogrammen. Förutom huvudstaden ska snart utdelning av heroin inledas i Odense och Esbjerg.

Det första programmet startar i Köpenhamn med åtta missbrukare som anmält sig till heroinprogrammet. Men kan öka till kanske 120 registrerade besökare nästa år.

Behandlingen blir krävande. De opiatberoende måste i princip komma dit två gånger per dag under resten av sina liv för att få sin dos, uppger överläkaren Christian Hvidt, projektledare för drogkliniken, till SVT Rapport som besökt kliniken i nordvästra Köpenhamn.

Det handlar om mindre doser heroin för att hålla abstinensen i schack och inför natten får de en dos metadon. Läkemedlet kallas diamorfine och är inköpt från Schweiz. De statliga heroinprogrammen, som ska ha stor personalbemanning med sjuksköterskor och läkare, beräknas kosta 95 miljoner svenska kronor per år.

Den omstridda heroinutdelningen har föregåtts av diskussioner och utredningar i flera år. Dödligheten bland narkomaner, främst bland opiatberoende, ökade dramatiskt från 100 till 250 per år i Danmark på 1990-talet.

För något år sedan beslutade politikerna för att pröva den av flera kritiker kallade uppgivna vägen med gratis heroin. Målet är att minska kriminalitet och dödlighet bland landets grava missbrukare. Man hänvisar till försök i till exempel Schweiz, Tyskland och Holland.

Men även om de danska programmen ska utvärderas efter några år, så handlar det inte om försök.
– När vi väl påbörjat på denna väg, så går det inte att vända. Det vore oetiskt att sedan förvägra en påbörjad behandling, sade Christian Hvidt till Drugnews förra året.

Den nya danska strategin för heroinmissbrukare upprör flera på andra sidan Öresund.
– Det allvarliga är att Danmark nu ger upp en grupp medborgare istället för att erbjuda dem allt annat stöd, inklusive drogfri behandling. Ingen är obotlig, se på mig!, säger Christer Karlsson, ordförande för Kriminellas revansch i samhället, till Drugnews.

Han började använda narkotika vid 13 års ålder, gjorde en kriminell karriär som han lyckades bryta först vid 46 års ålder. Då hade han suttit i fängelse över hälften av sitt liv med amfetamin och heroin som motor.

Att heroinutdelning kan ge förutsättning för social trygghet, sysselsättning och minskad kriminalitet är han skeptisk till. Han tror att flera besökare först kommer att tar de statssubventionerade drogerna och sedan gå ut och skaffa mer illegalt.
– Det är som att ge alkoholister ett par mindre fyllor om dagen. Flera som ges gratis heroin kommer inte att nöja sig med det, utan vill ha mer, tror han.

• I Norge där överdoser av heroin också ökade utreds nu om heroinutdelning är en möjlig strategi mot opiatproblemen. I Sverige har regeringen varnat för den danska vägen och den pågående missbruksutredningen signalerar att det inte är politiskt möjligt här att föreslå heroinprogram.

• Fotnot: SVT-debatt i tisdags morse om heroinutdelning. Lotta Thell, författare som går på metadon, och Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle. (Godmorron Sverige, SVTplay.se).
• Författarna Pelle Olssons och Lotta Thells chatt med tv-tittare.

Etiketter:

Annonser