Samhällets styvbarn ska upprättas

STOCKHOLM Det blir Kerstin Wigzell som ska utreda hur samhället ska kompensera och upprätta de kanske tusentals personer som utsattes för vanvård och övergrepp i den sociala barn- och ungdomsvården.

Regeringen beslutade i torsdags att utse Kerstin Wigzell, tidigare generaldirektör på bland annat Socialstyrelsen, att se över hur denna “upprättelseprocess“ ska ske.

– Huvudsyftet med regeringens beslut är att det fortsatta arbetet leder fram till åtgärder som innebär en upprättelse för de som drabbats av vanvård, även om det aldrig går att ersätta en förlorad barndom, säger folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.

Över en kvarts miljon barn har senaste 50 åren varit placerade i barn- och fosterhem i Sverige. Flera av dem som togs från sköra familjer och hamnade i ett helvete hos personer som istället för att stödja dem utsatte dem för hot, misshandel och övergrepp. Många fick inte skolutbildning, utan tvingades till hårt arbete och låstes in.

Utredaren ska se över hur samhällets ursäkt ska kunna ges så här i efterhand. Rehabilitering, ekonomisk ersättning och andra åtgärder för samhällets erkännande till dem är några möjligheter som nämns i direktiven. Men även se över om ytterligare åtgärder behövs för att det som hänt inte ska kunna hända igen med barn i samhällets vård. Senaste i januari 2011 ska Wigzell presentera förslagen.

Vanvårdsutredningen redovisade nyligen att av de 404 intervjuer som hittills gjorts med personer i sin barndom var placerade vid institutioner och familjehem, så uppgav 61 procent av kvinnorna och 42 procent av männen att de utsatts för sexuella övergrepp. Minst lika många som hört av sig ska höras om sina erfarenheter.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser