FN: missbruk av läkemedel ökar

WIEN Missbruk av läkemedel ökar runt världen och har idag fler användare än heroin, kokain och ecstasy tillsammans. Det varnar FN:s kontrollorgan INCB i sin årsrapport.

I USA är missbruk av narkotikaklassade läkemedel nu näst största preparaten efter cannabis med över 6,2 miljoner i beroende. Detta “gömda missbruk“ är stort även i Kanada och Europa där i några länder mellan 10 och 18 procent av skolelever nyttjar smärtstillande och andra läkemedel utan läkarordination.

International Narcotics Control Board varnar även för nya oklassade preparat används som “våldtäktsdroger“, det vill säga droga kvinnor för sexuellt övergrepp. Preparat som ketamine och GBL, som inte står under internationell narkotikakontroll, blir vanligare och ersätter alltmer Rohypnol.

Missbruk av traditionella illegala droger är stabilt eller till och med minskar i flera länder. Exempelvis minskar cannabis och kokain i Storbritannien och Spanien efter flera års uppgång. Kokain minskar även i Österrike, Tyskland och Schweiz, men ökar i Irland och Frankrike.

Europa är fortsatt största haschmarknaden och flest beslag görs i Spanien. Merparten kommer från Marocko, men illegala cannabisodlingar ökar i många europeiska länder.
I Holland har dock polisinsatser lett till att kvalitén försämrats på cannabis och priset ökat.

Mest beslag av det fruktade heroinet görs i Europa i Italien och Tyskland.
INCB varnar för mer organiserade och starka kriminella nätverk sköter narkotikahandeln i världen. Nya processer, smuggelvägar och preparat håller igång drogtillverkningen.

Men framför allt drivs drogmarknaden av en efterfråga.
– Internationell narkotikakontroll kan inte bli framgångsrik på sikt utan en fortsatt ansträngning att minska efterfrågan på illegala droger, skriver INCB:s ordförande Sevil Atasoy i förordet till årsrapporten.

Etiketter:

Annonser