FN: för lite satsas på prevention

BRYSSEL FN:s kontrollorgan för narkotikafrågor, INCB, kritiserar länder som inte satsar på att förebygga drogmissbruk – och lyfter fram Sverige som föredöme.

I onsdags lade the International Narcotics Control Board (INCB) fram sin årsrapport, som i år särskilt tog upp förebyggande åtgärder.

Två nya missbrukstrender motiverade rapportens fokus:
Dels minskar skillnaden mellan unga män och kvinnor, i takt med att allt fler unga kvinnor provar droger. Dels blir det vanligare att unga vuxna, som inte missbrukat när de var tonåringar, testar droger i vuxen ålder. Något som tidigare inte varit fallet.

Skillnaden i hur mycket länder satsar på förebyggande åtgärder är mycket stor.
– Vissa länder, till exempel Storbritannien och Spanien, gör nästan inget förebyggande arbete. Och så finns det länder där det förebyggande arbetet är helt grundläggande i drogstrategin, som Sverige och Japan. Och det är samma länder som har ett lågt missbruk, sade Raymond Yans från INCB:s styrelse som medverkade vid en presskonferens i Bryssel.

Enligt Raymond Yans så går numera mer resurser till direkt missbruksvård och mindre till förebyggande åtgärder, än tidigare. Samtidigt fanns det också positiva trender, som att det totala drogmissbruket har stabiliserat sig eller minskar svagt i de allra flesta europeiska länder.

INCB kommer med rekommendationer för vad länder bör jobba vidare med och i de fall då ett lands handlande går i strid med FN-konventionen kan de kräva en ändring av politiken. Organet har befogenhet att införa sanktioner mot länder som inte uppfyller kraven, till exempel handelsstopp för läkemedel, även om man hittills aldrig har använt sig av sådana maktmedel.

INCB kräver att regeringarna i Holland, Storbritannien och Kanada ska göra mer för att förhindra försäljning, reklam och export av cannabisfrön över internet.

– Vi kommer att ta upp frågan på FN-mötet i Wien i mars. Vi förväntar oss inte att länderna kommer samarbeta direkt, berättade Raymond Yans.

I årsrapporten fokuseras också på läkemedelsmissbruk, som blir allt vanligare. I flera länder finns det fler läkemedelsmissbrukare än heroin-, kokain- och ecstasymissbrukare tillsammans.

Läkemedel stjäls från sjukhus och apotek eller skrivs alltför lättvindigt ut av läkare. Under senare år har en svart marknad för receptbelagda läkemedel vuxit fram, enligt rapporten, samt en växande internethandel med läkemedel.

Årsrapporten identifierar ytterligare ett växande problem: Att droger oftare används under sexuella övergrepp och att typiska “date rape“-droger blir allt vanligare på marknaden.

INCB rekommenderar alla medlemsländer att vara på sin vakt mot “date-rape“-droger (våldtäkts-droger), som GHB och Rohypnol, samt bättre samarbeta med läkemedelsindustrin.

Etiketter:

Annonser