“Äkta“ brukarföreningar bildar nätverk

STOCKHOLM Föreningar för hemlösa, narkotikaberoende, exkriminella och sexarbetare har tröttnat på att bli representerade av andra som uttalar sig i deras frågor och har därför bildat nätverket “Inget om oss utan oss“. Nätverket vill erbjuda sin kompetens och erfarenhet till berörda myndigheter.

– Vi kräver som alla andra grupper i samhället rätten att få föra vår egen talan. Det är bara narkomaner och sexarbetare som råkar ut för att mandatet att tala för sig själva, tas ifrån dem. Nu är det dags att ändra på det, säger Christina Paulsrud, styrelsemedlem i Svenska Brukarföreningen, till Drugnews.

I tisdags bildades därför nätverket – ”Inget om oss utan oss” – där föreningarna Stockholms Hemlösa, Roce Alliance som organiserar sexarbetare, Svenska Brukarföreningen, Tjuvgods och X-Cons erbjuder myndigheter och utredningar kompetens och representation vid frågor som rör deras områden.

– Vi vill ta tillbaka mandatet från dem som länge kunnat försörja sig genom att uttala sig om oss och våra problem. Föreningar som till exempel RFHL och Stadsmissionen har enstaka brukare i styrelserna, men styrs av ickebrukare. Många gånger skadar de mer än hjälper då de cementerar fördomar, utan att själva veta om det, menar Christina Paulsrud.

Så kallade brukarföreningar med minst 80 procent representation i sina styrelser med personer ur sina målgrupper är välkomna att ansluta sig till nya nätverket. Det finns även framskridna planer på att bilda ett nätverk av “genuina“ brukarföreningar inom EU.

Etiketter:

Annonser