Metedron gav tio års fängelse

GÖTEBORG En man från Partille som hade sju hekto av den nyligen klassade drogen metedron i bostaden dömdes i fredags till tio års fängelse. Mängden skulle ha räckt till 15 000 doser.

Tingsrätten dömde honom till lagens strängaste straff för grovt narkotikabrott.

Mannen hade satt system att handla pulver som ännu inte var narkotikaklassade, men som gav ruseffekt och var beroendeframkallande, skriver SVT Västnytt.

På kort tid fick metedron stor spridning i Partille utanför Göteborg. När polisen slog till hade mannen sju hekto av drogen hemma. Han hade beställt drogen när den ännu inte var klassad, men det framgår av bandade telefonsamtal att han visste om att en klassning senare trätt i kraft.

En pojke i området berättar om hur drogen gav honom eufori och att han upplevde hur alla problem släppte, men att livet på tre månader utvecklades till kaos och han kontaktade ett behandlingshem.
– Det är bra att metedron blivit narkotikaklassat. Det jobbiga är att det kommer nya preparat hela tiden men det är bra att man gör de olagliga för de förstör liv, säger han till Västnytt.

Metedron är en i raden av nätdroger, där några molekyler ändrats, som säljs lagligt en tid innan myndigheterna hinner analyser och narkotikaklassa. Klassningen för metedron trädde i kraft 9 december ifjol efter att dödsfall bland unga konstaterats.

Regeringen väntas inom kort föreslå att polis och tull ska få skyddsomhänderta ännu ej klassade droger under utredningstiden.

Etiketter:

Annonser