Ryssland kan begränsa alkoholtillgång

MOSKVA Det ryska parlamentet väntas senare i år godkänna en lag som begränsar tiderna för alkoholförsäljning i butiker. Idag gäller olika säljtider inom Ryssland.

En sådan lag kommer troligen att godkännas av ryska duman före årets slut.
– Lagen ska fastställa mellan vilka tider på dygnet det kommer att bli olagligt sälja alkohol, inkluderat öl, och tiderna ska vara likadana över hela Ryssland, sade vice premiärminister Alexander Zhukov, i tisdags till nyhetsbyrån Ria.

Det nuvarande förhållandet i landet är att de lokala myndigheterna kan ställa dekret om begränsade försäljningstider, till exempel i Moskva råder säljförbud av starksprit i affärer mellan 23 på kvällen och 8 på morgonen. Medan i islamska delrepubliken Tjetjeniens huvudstad Groznyj är all alkoholförsäljning förbjuden från klockan 20.

Rysslands enorma alkoholproblem har uppmärksammats alltmer på politisk nivå. Nyligen antog regeringen en strategi för att halvera konsumtionen fram till 2020, den är idag i snitt 18 liter ren alkohol per invånare. Informationskampanjer, höjda alkoholskatter skatter, varningsmärkning och begränsning av tillgången blir några verktyg.

Sex av tio för tidiga dödsfall bland ryska män och en av tre bland kvinnor kan kopplas till alkohol, enligt studier. Alkoholproblem inverkar på att förväntad livslängd för ryska män har sjunkit till 58 år.

Sovjets sista president Michail Gorbatjov försökte också minska alkoholproblemen i landet genom en kampanj på 1980-talet med bland annat begränsade öppettider. Något som påverkade folkhälsan positivt, men inte var populärt bland alla ryssar.

Etiketter:

Annonser