Hiv-epidemi och minskad befolkning i Ryssland

2000-11-30 11:59 (DrugNews/SL)
MOSKVA Rysslands befolkning minskar och är nu bara 145 miljoner. Samtidigt som ungdomar väntar med att skaffa barn brottas landet med hiv-epidemi, tbc och drogproblem.

Sedan Sovjetunionens sönderfall har ryska republiken haft negativ befolkningstillväxt. Från tidigare omkring 150 miljoner invånare finns det idag bara 145 miljoner ryssar i landet. Enligt Rysslands statistiska byrå föddes bara 950 000 ryssar under årets tre första kvartal, medan 1,6 miljoner personer avled. Man befarar nu att landet år 2020 kommer att minska till 120-130 miljoner invånare om trenden inte bryts.

De sociala skyddsnäten har glesnat och klassklyftor ökat. Karriär och osäker framtid har lett till att många unga ryssar väntar allt längre med att skaffa barn.
Och det omfattande alkoholmissbruket och växande narkotikaproblem leder till ökade hälsorisker. Nya former av tbc sprider sig och årets första sju månader dog över 20 000 ryssar av alkoholförgiftning, 43 procent fler än under samma period i fjol. Alkoholskatten har höjts, men svartspriten ökar, enligt finansminister Alexej Kudrin.

Samtidigt står landet inför en hiv-explosion, ökningstakten är för närvarande störst i världen. 1985 upptäcktes första aidsfallet. För ett år sedan fanns omkring 130 000 hiv-smittade ryssar och i slutet av detta år befaras att antalet stigit till 300 000. Bara under oktober smittades nästan 1 000 personer av hiv-viruset i S:t Petersburg.
Det är främst unga i 18-25-årsålderns som smittas idag, 90 procent av dem är sprutnarkomaner. 7000 av de i år nyregistrerade hivsmittade satt i fängelse.
Ryska regeringen tar hiv-hotet på allvar, men pengar saknas för upplysningskampanjer. Därför ska FN:s aidsorgan, UNAIDS, tillsammans med ryska hälsodepartementet och Världsbanken bekämpa spridningen. Ett lån på 1,5 miljarder kronor är på gång för utbildning och förebyggande projekt bland riskgrupper som narkomaner, prostituerade och fångar rapporterar TT-AFP.

Läs mer i DrugNews:
Oro för ryskt lågprisheroin
Varannan rysk man är alkoholist
Hiv-epidemi hotar S:t Petersburg

Etiketter:

Annonser