KO kräver 200 000 för öl-annons

KARLSTAD Konsumentombudsmannen kräver att företaget som marknadsför ölet Corona ska betalat 200 000 kronor i vite, sedan företaget brutit mot ett förbud att använda frukt i tidningsannonser för ölet.

Konsumentombudsmannen begär att Stockholms tingsrätt ska döma ut ett vite på 200 000 kronor sedan företaget Bira mex i Lund återigen använt bilder på en limefrukt i marknadsföringen av mexikanska ölet Corona.

År 2007 accepterade företaget ett förbudsförläggande för en annons där en lime sköts genom en ölflaska. Förbudet innebar att företaget inte fick använda frukt eller trasiga flaskor i sin marknadsföring.

I tidningen Sofis Mode nummer 5 i år finns det åter en limefrukt med på bilden, och Konsumentombudsmannen begär därför att Bira mex ska tvingas betala ut vitet till staten.

Enligt reglerna för alkoholreklam får endast själva vara eller råvaror som ingår i varan visas på bild. Det betyder att det kan vara tillåtet att visa humle i samband med en ölannons, men inte till exempel frukter eller annat som inte ingår som en råvara i produkten.

Företaget fick i somras ett förbudsförläggande för en jättestor uppblåst öl-flaska utanför en restaurang i Göteborg.

Etiketter:

Annonser