Ökat knarkvåld i Mexiko oroar USA

JUAREZ/WASHINGTON I helgen mördades ett 50-tal människor i gäng- och drogrelaterat våld i Mexiko, bland andra sköts tre med koppling till USA:s konsulat i gränsstaden Juarez ihjäl. Dussintals amerikanska agenter från FBI och DEA deltar nu i utredningen.

Under veckoslutet krävde brottsvågen många offer. Flest avled i turistorten Acapulco där minst 27 personer, även poliser, dödades i strider mellan olika knarkkarteller.

I våldsdrabbade gränsstaden Ciudad Juarez vid gränsen till USA, så sköts i lördags tre personer ihjäl, vilket lett till stor diplomatisk aktivitet. Var dödsskjutningarna en signal från drogkartellerna till USA eller en hopväxling av identitet?
Den frågan vill amerikanska myndigheterna snabbt få svar på sedan amerikanska medborgare och regeringsanställda nu drabbats i Mexiko för första gången på länge.

Två av offren, ett amerikanskt par, sköts ihjäl nära Santa Fe bron i Juarez. I baksätet blev deras lilla dotter vittne till morden, men överlevde. I en annan stadsdel dödades en mexikansk make till en konsulatanställd, på väg från samma barnkalas som amerikanerna.

President Obama är upprörd över attacken enligt Vita Husets talesman. Och nu har polisagenter från FBI och DEA och andra myndigheter sänts till Juarez för att bistå de mexikanska mordutredarna, rapporterar Washington Post. Ännu har ingen gripits.

USA varnar nu amerikaner att resa till Mexiko och har tillfälligt stängt konsulatet i Juarez för att se över säkerheten. Och även godkänt att anställda på fem andra konsulat nära gränsen åker därifrån. Mexikos riksåklagare har nu besökt Juarez och president Felipe Calderon understryker att de ansvariga ska gripas och straffas.

USA:s regering understryker att man stöder president Calderon i kampen mot knarkkartellerna. Ligorna slåss inbördes och mot myndigheterna om knarkförsäljning, kontroll över smuggeltrafiken norrut och annan kriminalitet. USA tillstår numer att man är en del av problemet genom stor efterfråga på hemmaplan av droger och att en smuggling av vapen går i motsatt riktning som ofta hamnar i händerna på mexikanska ligor.

Våldet har eskalerat sedan president Calderon i slutet av 2006 satte in militär mot gängen. Uppåt 19 000 människor har dödats i de gäng- och narkotikarelaterade striderna, även flera oskyldiga har drabbats. Calderons regering kritiseras för att polis och militär är korrumperad och infiltrerad av ligorna, men även för det övervåld många civila utsätts för. Och i ett desperat försök att stävja inhemskt missbruk så har Calderon legaliserat innehav för eget bruk.

• EN NY BOK om kokainhandeln i Latinamerika kommer i april. Svenska journalisterna Lasse Wierup och Erik de la Reguera har skrivit boken “Kokain: drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman“ (Norstedts).

Etiketter:

Annonser